Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Javni poziv za dodjelu sredstava podrške iz Programa malih grantova iz projekta Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 2018-04-05 20:58:30 Autor: MPRR

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu malih grantova u okviru Projekta „Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.

Projekat je usmjeren, prvenstveno, na podršku projektima za održivo iskorišćavanje vodnih resursa i očuvanje biodiverziteta, kao i omogućavanje većeg uključivanja lokalne zajednice i NVO u procese donošenja odluka.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj 9. maja 2016. godine odobrila je Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini grant Globalnog fonda za zaštitu životne sredine i Fonda za posebne klimatske promjene u iznosu od 8.73 miliona $ za Projekat „Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.

Ukupan iznos koji će biti dostupan Crnoj Gori je oko 2.72 miliona US$, i biće iskorišćen za unapređenje korišćenja vodnih resursa Crnoj Gori.

Cilj projekta je da poboljša mehanizme i kapacitete zemalja učesnica u planiranju i upravljanju prekograničnim slivom rijeke Drine, uključujući i adaptaciju na klimatske promjene.

Za Crnu Goru važan dio projekta predstavlja i Projekat regulacije Grnčara i Lima za koji je opredijeljeno 400.000€. Realizacija tog projekta je započela, u saradnji Ministarstva sa opštinama na čijim teritorijama se nalaze ove dvije rijeke. U toku je tenderska procedura za odabir firme koja će pripremiti cjelokupnu dokumentaciju, a čime će se stvoriti planske pretpostavke za dalje održivo upravljanje ovim vodotocima.

U okviru programa malih grantova Crnoj Gori je na raspolaganju 216.000$, od čega će maksimalna podrška po projektu biti 20.000€ po grantu.

Program malih grantova (PMG) dio je komponente glavnog projekta koji ima za cilj jačanje kapaciteta otpornosti na klimatske promjene. Ova komponenta će podržati bolju pripremljenost za prijetnje nastale usljed poplava i suša, uz optimalno iskorišćavanje ekoloških resursa sliva rijeke Drine, kao i uključenost lokalnih zajednica.

Ciljne grupe ove komponente su privatni sektor (poljoprivrijednici, zanatlije, mala i srednja preduzeća), državni sektor (institucije, kompanije, naučne institucije) i civilni sektor.

Javnim pozivom za dodjelu malih grantova definisani su specifični ciljevi programa:

  • pokazati kako održivo iskorišćavanje vodnih resursa i očuvanje biodiverziteta može imati vidljive benefite po lokalnu zajednicu
  • podržati postojeće aktivnosti na lokalnom nivou koje doprinose ostvarivanju ciljeva projekta
  • ojačati obrasce razvoja ruralne ekonomije koji u potpunosti uzimaju u obzir održivo iskorišćavanje vodnih resursa i biodiverziteta i koji se mogu dalje širiti na području sliva Drine
  • testirati inovativne tehnologije i pristupe za održivo iskorišćavanje vodnih resursa i očuvanje biodiverziteta
  • ojačati proces planiranja koji uključuje interese lokalne zajednice u razvoj ruralne ekonomije.


Javni poziv program malih grantova

Vodič za implementaciju malih grantova.

Annex 2 _The Small Grant Implementation Manual - 20-09-16_EN.

Obrazac za prijavu na Grant