Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Najava: Ministarka Damjanović na konferenciji „Smart Specialisation and Technology Transfer as Innovation Drivers for Regional Growth“ u Sofiji

Objavljeno: 2018-04-13 16:38:05 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovaće na konferenciji visokog nivoa „Smart Specialisation and Technology Transfer as Innovation Drivers for Regional Growth“ (Pametna specijalizacija i transfer tehnologija kao inovacioni pokretači za regionalni rast), koja se održava 3. i 4. maja u Sofiji, u organizaciji Generalnog Direktorata za zajednička istraživanja Evropske komisije, a pod pokroviteljstvom predsjedavanja Bugarske Savjetom Evropske Unije.

Ministarka će biti gost na panelu pod nazivom "Mogućnosti i izazovi u regionu: put ka inovacijama", na kojem učestvuje i Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju gdin Johanes Han. Sesijom će predsjedavati Christian Danielsson, generalni direktor Direktorata za pregovore o susjedstvu i proširenju (DG NEAR) iz Evropske komisije.

Na panelu učestvuju i: Ekaterina Zaharieva, zamjenica premijera Bugarske za sudska pitanja i ministra spoljnih poslova Bugarske, Lilyana Pavlova, ministarka za Predsjedavanje Bugarske Savjetom Evropske unije, Nicholas Burnet, ministar za istraživanja i inovacije Rumunije, Mladen Šarčević, ministar za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Srbije, Lindita Nikolla, ministarka obrazovanja, sporta i mladih Albanije, Elvira Dilberović, ministarka obrazovanja i nauke Bosne i Hercegovine, Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije Makedonije i Shyqiri Bytyqi, ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova.

Konferencija će okupiti kreatore politika, naučnike i predstavnike vlasti, koji će u diskusijama razmatrati mogućnosti i izazove za Evropu, a posebno jugoistočnu Evropu, uključujući i zapadni Balkan, u istraživanju i njegovoj povezanosti sa preduzećima, razvojem, obrazovanjem, zaposlenjem i inovacijama.

Nakon predstavljanja inovativnog okruženja u Evropi, učesnici će debatovati o dobrim praksama i ključnim faktorima uspjeha, kako bi se inspirisale zemlje, regije i zainteresovane strane spremne da iskoriste potencijal pametne specijalizacije, transfera tehnologije i digitalne transformacije.