Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Dani inženjerstva od 19. do 24. aprila

Objavljeno: 2018-04-17 16:09:19 Autor: Ministarstvo nauke

U sklopu projekta Dani inženjera, u periodu od 19. do 24. aprila, realizovaće se niz naučnih aktivnosti, konferencija, inženjersko takmičenje, radionice i sajam fakulteta, u cilju upoznavanja mladih sa mogućnostima zapošljavanja i studiranja.

Obilježavanje projekta će početi konferencijom STEMcon (Science, Technology, Engineering and Mathematics), koja će okupiti ugledne inženjere, profesore fakulteta i predstavnike kompanija. Ovo će biti jedinstvena prilika da se diskutuje o poziciji mladih inženjera i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet. Takođe, na kraju dana održaće se panel diskusija na kojoj će učesnici razgovarati o naučno-poslovnoj sceni u Crnoj Gori i mogućnostima za uspjeh na našem tržištu. Konferencija će se održati 20. aprila u Plavoj sali Rektorata Univerziteta Crne Gore, dan nakon svečanog otvaranja projekta.

Pored konferencije, organizuje se i šesti EBEC Challenge. Studentske ekipe će se takmičiti u dvije kategorije: studija slučaja i timski dizajn. Timski dizajn podrazumijeva pronalazak tehničkog i projektnog rješenja za zadati problem uz određene ograničene resurse, dok studija slučaja obuhvata osmišljavanje idejnog rješenja za zadati problem korporativne ili poslovne prirode.Takmičenje u obije kategorije traje po jedan dan i održaće se u zgradi tehničkih fakluteta u Podgorici. EBEC Challenge okuplja do 20 ekipa od 3 do 4 člana.

Pobjednici dobijaju besplatno učešće na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Challenge Balkan, gdje se takmiče sa najboljim inženjerima iz Mostara, Novog Sada, Niša, Beograda, Skoplja, Maribora i Zagreba, kao i brojne vrijedne nagrade.

,,Dani inženjera” biće zatvoreni sajmom fakulteta, koji će se održati 24. aprila u prostorijama Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra, u organizaciji Univerziteta Crne Gore i Karijernog centra u saradnji sa studentskom organizacijom BEST Podgorica.

Prijave za učešće na takmičenju ili konferenciji, kao i više informacija o samom događaju, mogu se pronaći na veb stranici www.best.ac.me.

Dane inženjera organizuje BEST (Board of European Students of Technology) u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, Ministarstvom nauke, Studentskim parlamentom, svim tehničkim fakultetima, Erste bankom, kompanijama Čikom, Sienersys, Nova ivica, fondacijom Prona.