Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Objavljeno: 2018-04-17 20:29:44 Autor: Ministarstvo kulture
Ministarstvo kulture će sjutra, 18. aprila 2018. godine, u 10 sati obilježiti Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”.

Obilježavanje se organizuje kao dio programa Evropske godine kulturne baštine.

Na otvaranju će govoriti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture, nakon čega će izlaganja imati Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Andrija Vuksanović, Vanja Bošković, Nevenka Popović i Dijana Borozan iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Tim povodom biće organiozovana prezentacija projekata Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore koji se odnose na Dvorac kralja Nikole u Nikšiću, ikonostas Bogorodičine crkve u Cetinjskom manastiru i živopis Blagovještenjske crkve u Jeksi.

Medjunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježava se u cijelom svijetu, kako bi se uticalo na jačanje svijesti o raznovrsnosti kulturnog nasljeđa i o nastojanjima koja su neophodna da bi se ono zaštitilo i sačuvalo za buduće generacije, te ukazalo na njegove vrijednosti i ranjivost. Već nekoliko godina, ICOMOS predlaže određenu temu koja se na ovaj dan promoviše i koja reprezentuje jednu od višestrukih dimenzija kulturnog nasljeđa, kako bi se skrenula pažnja na njegov značaj u cijelom svijetu, te na njegovu specifičnost i raznolikost.

Agendu događaja može preuzeti ovdje.