Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Uručene nagrade mladim eko-reporterima

Objavljeno: 2018-04-23 21:26:00 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma danas je održana dodjela nagrada u okviru konkursa „Mladi eko-reporteri”. Posebne teme ovogodišnjeg konkursa, koji organizuje nevladina organizacija „EKOM – Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori”, bile su „Održivi gradovi i zajednice” i „Eko škole”.

Nagrade najboljima uručila je Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj i domaćin, dok je posebna priznanja dodijelila nacionalna koordinatorka programa „Eko škole” Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo.

Na konkurs je pristiglo preko 400 radova iz 18 srednjih i 30 osnovnih škola dok je u pripremi pomagalo 67 profesora mentora. Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 38 tekstova, 55 fotografija i 25 video klipova. Pristigle radove je početkom aprila ove godine vrednovao desetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 11 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: „biodiverzitet i predjeli”, „mladi ekoreporteri” i „održivi gradovi i zajednice”, koji su podijeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-19 godina.

Kako je saopštila Ivana Vojinović, Dan planete Zemlje predstavlja idelnu priliku da se podsjetimo da je Crna Gora sinergija kontrasta prirode između planina i mora, alpskog i mediteranskog biogeografskog regiona. „Upravo iz tog razloga, poseban je izazov da u eri ubrzanog civilizacijskog razvoja gajimo i njegujemo, prije svega, jedan etički odnos prema prirodi i prirodnim vrijednostima”, navela je ona. Vojinović je takođe podsjetila da našu zemlju karakteriše i širok spektar ekosistema brojnih biljnih i životinjskih vrsta, kao i staništa te da je trenutno zaštićeno 15 odsto ukupne teritorije naše zemlje.

Milo Radonjić, jedan od prvih nagrađenih mladih ekoreportera u Crnoj Gori i učesnik Misije Mladih eko-reportera 2018. u Lisabonu, izrazio je zadovoljstvo činjenicom što mladi uzrasti razmišljaju o gorućim temama koje su od izuzetnog značaja za napredak naše države te izrazio uvjerenje da će oni jednog dana biti veoma dobri donosioci ključnih odluka budući da već u ovoj životnoj dobi razmišljaju kako treba valorizovati prave vrijednosti.

Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo, izrazila je zadovoljstvo činjenicom što je obrazovanje za održivi razvoj već postalo dio obrazovnog sistema svih škola, te dodala da od prošle godine i predškolske ustanove implementiraju ciljeve održivog razvoja.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće određeni radovi za međunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja pri čemu će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici FEE, UNESCO, UNEP, EEA... Proglašenje najboljih očekuje se 5. juna 2018. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine.

Video materijal dostupan je na sajtu: http://www.infobiro.tv