Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ministar Bogdanović – ministarka Kumbaro Furdži: Saradnja Crne Gore i Republike Albanije u oblasti kulture primjer u regionu

Objavljeno: 2018-04-24 22:49:10 Autor: mku

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministarka kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Furdži razgovarali su danas na Cetinju o daljim koracima na unapređenju saradnje i jačanju veza između institucija kulture dvije zemlje.

Ministri su podsjetili da su Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Albanije još 2009. godine potpisali Sporazum o saradnji u oblasti kulture, ali i zaključili da je na njegovim osnovama neophodno definisati konkretne prijedloge za saradnju u narednom dvogodišnjem periodu. Ovakav dokument biće kreiran u direktnoj komunikaciji između predstavnika ministarstava i institucija kulture dvije zemlje, istakli su sagovornici.

Ministar Bogdanović je istakao zadovoljstvo što značajan vid saradnje Crna Gora i Republika Albanija ostvaruju i u regionalnom kontekstu, u okviru brojnih inicijativa i foruma kojima dodatno osnažujemo naše kulturne veze. Projekti finansirani iz evropskih sredstava, na čijoj će implementaciji Crna Gora i Republika Albanija raditi u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ali i saradnja u okviru EU programa za kulturu, s posebnim akcentom na potprogram Kreativna Evropa omogućavaju nam da uvežemo iskustva i kapacitete i obezbijedimo dodatna sredstva za kulture našh zemalja, zaključeno je tokom današnjeg susreta.

Ministri su razmotrili dinamiku realizacije IPA projekata nazvanih MONET i HAMLET, čija implementacija počinje u ovom mjesecu. Kako je istaknuto, u projektu MONET vodeći partner je Ministarstvo kulture Crne Gore i njegov cilj je stvaranje mreže muzeja i lokacija od značaja za kulturu, uz promociju prirodne i kulturne baštine. Projekat HAMLET baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Ministarstvo kulture Crne Gore na ovom projektu učestvuje kao partner, dok je Ministarstvo kulture Albanije lider projekta.

Ministarka Kumbaro Furdži je navela da naši odnosi u oblasti kulture, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu mogu poslužiti kao primjer u regionu i istakla uvjerenje da će u narednim godinama oni biti sve sadržajniji, a njihovi rezultati još vidljiviji.

Na sastanku je bilo riječi o saradnji u oblastima kulturne baštine i savremenog stvaralaštva i navedeno da će se, u prisustvu predstavnika ministarstava i institucija kulture dvije zemlje, svi predloženi projekti razmotriti i definisati plan njihove realizacije.

Sve brojnije nove inicijative u našoj saradnji posebno ohrabruju, jer samo zajedničkim zalaganjem naših resora možemo obezbijediti stručnu i institucionalnu podršku projektima promocije i očuvanja zajedničkog kulturnog nasljeđa, zaključeno je na sastanku ministra Bogdanovića i ministarke Kumbaro Furdži.

Nakon bilateralnog sastanka, ministri su održali sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje. Saopštenje sa ovog sastanka biće naknadno obljavljeno.