Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Susret ministra Bogdanovića i makedonskog ministra kulture Roberta Alagjozovskog

Objavljeno: 2018-04-25 18:39:01 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa ministrom kulture Republike Makedonije Robertom Alagjozovskim. 

Ministri su razmijenili stavove o značaju TRADUKI, mreže za prevodilaštvo i knjige, koja je ovogodišnju sjednicu svog Upravnog odbora organizovala u Crnoj Gori. Ministar Bogdanović je naglasio da Crna Gora i Republika Makedonija, kao dvije zemlje koje su nedavno postale punopravne članice ove međunarodne mreže moraju intenzivno raditi kako bi na pravi način iskoristili sve potencijale koje ona nudi. 

Sagovornici su razgovarali i o saradnji u oblasti kulturne baštine. Kao posebno važan segment u ovoj oblasti istaknuta je saradnja i razmjena iskustava na očuvanju vrijednosti dva UNESCO lokaliteta, Kotora i Ohrida. Ministri su istakli posebno zadovoljstvo što je saradnja UNESCO kancelarija i eksperata veoma intenzivna i naglasili da su uvjereni da će ona donijeti dobre rezultate u očuvanju i promociji naših kulturnih i prirodnih posebnosti. 

Razmijenjene su ideje o mogućnosti osnivanja zajedničkog fonda zemalja Jugoistočne Evrope koji bi finansirao projekte razmjene između institucija kulture i zaključeno je da bi o ovoj mogućnosti trebalo pokrenuti dijalog između pomenutih zemalja.