Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Davidović i Garsija Blanko razgovarali o unapređenju saradnje u tuizmu

Objavljeno: 2018-05-06 03:22:00 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turzma g. Damir Davidović sastao se danas sa nerezidentnim ambasadorom Meksika u Crnoj Gori Nj. E. Marko Antonio Garsija Blankom sa kojim je razmjenio mišljenja o mogućnostima unapređenja ekonomakse saradnje dvije zemlje sa posebnim naglaskom na sektor turizma.

Ambasador Gasija Blanko je iskazao posebno interesovanje za razvoj privredne saradnje u oblasti turizma i tom prilikom naglasio da oko 19 miliona građana Meksika putuje u inostranstvo svake godine, te da veliki broj njih posjeti Evropu i neke od evropskih metropola koje su na samo sat leta od Crne Gore. Ukazao je na značajne iskorake i ostvarene rezultate koje je Meksiko postigao u sektoru turizma u poslednjih 5 godina, gdje je stabilno u prvih 10 zemalja na svijetu po broju turista sa blizu 40 miliona inostranih turista u prošloj godini i mnogo većim brojem domaćih turista. Predložio je i da se crnogorska turistička privreda predstavi na najznačajniem sajmu turizma u toj zemlji na kojem su ove godine učestvovali predstavnici 88 zemalja sa gotovo 1000 izlagača.

Državni sekretar je predstavio rezultate koje Crna Gora ostvaruje u ovoj oblasti sa rekordnom prethodnom godinom kada je Crnu Goru posjetilo preko 2 miliona turista i ostvarilo gotovo 12 miliona noćenja. Ukazao je i na veoma dobre rezultate koje crnogorski turizam ostvaruje u ovoj godini gdje je rast turista u kolektivnom smještaju gotovo 27 % u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prethodnu. Predstavio je najzačajnije investicione projekte koji se realizuju kako na primorju tako i na sjeveru zemlje uz poseban naglasak na aktivnostima na unapređenju posjete u pred i post sezoni, kao i najznačanija emitivna tržišta.

Sagovornici su se saglasili da postoji velki ptencijal za razvoj saradnje u ovoj oblasti te da se u tom pravcu nastavi redovna kominukacija i kordinacija aktivnosti kako bi se neki od predloženih modela saradnje konkretizovali i rezultirali povezivanjem dvije turističke privrede.