Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Podgorica: Počela dvodnevna radionica o značaju integriteta u sektoru odbrane

Objavljeno: 2018-05-08 20:45:57 Autor: mod

Danas je u Podgorici počela dvodnevna regionalna radionica na temu “Izgradnja integriteta, implementacija kontrolnih mjera i sprovođenja zakona u institucijama resora odbrane”, čiji je domaćin Ministarstvo odbrane Crne Gore, u saradnji sa Centrom za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC), čije je sjedište u Zagrebu i Regionalnom agencijom za anikorupciju (RAI), čije je sjedište u Sarajevu.

Cilj radionice je razmjena iskustava i najboljih praksi zemalja Jugoistočne Evrope u  implementaciji efikasnih preventivnih mjera u borbi protiv korupcije. Imajući u vidu članstvo Crne Gore u NATO, kao i aktuelne evropske integracije, izgradnja efikasnih antikorupcijskih mjera, sistema transparentnosti i odgovornosti predstavlja nacionalnu obavezu, čijem ispunjavanju aktivno doprinose Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.

Načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju, Andrej Lakić, je u svom obraćanju naveo značaj integriteta u sektoru odbrane, ističući relevantnost izgradnje nacionalnih kapaciteta i posvećenost Ministarstva odbrane unapređenju administrativnih kapaciteta, profesionalizma i institucionalnog integriteta. On je izrazio očekivanje za nastavak uspješne saradnje sa savezničkim i partnerskim zemljama, koje nam pružaju podršku u ovoj oblasti.

Lakić je istakao da je Ministarstvo odbrane posvećeno jačanju saradnje sa regionalnim organizacijama fokusiranim na unapređenje dijaloga i odbrambene saradnje zemalja Jugoistočne Evrope. On je kazao da je Crna Gora spremna da, kao punopravan član najmoćnijeg političko-vojnog saveza, podijeli svoja iskustva i naučene lekcije sa drugim partnerskim zemljama, koje baštine iste vrijednosti i dijele iste prioritete spoljne politike kao i naša zemlja.

Menadžer programa za međunarodnu i regionalnu saradnju u RACVIAC-u, Ana Ežova Kržaloska istakla je da izgradnja i jačanje integriteta predstavlja izazov svakog savremenog društva. Davor Dubravica, predsjedavajući Regionalne agencije za anikorupciju (RAI) je apostrofirao da radionice ovog formata predstavljaju odličnu priliku za razmjenu najboljih praksi i jačanja saradnje između zemalja regiona.

Radionica je okupila oko 30 učesnika, predstavnika regionalnih organizacija, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, agencija za antikorupciju, kao i eminentnih stručnjaka i navedene oblasti.