Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Jovetić: Izgradnja bolje javne uprave zajednički je cilj

Objavljeno: 2018-05-10 21:34:00 Autor: MJU

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, Goran Jovetić učestvovao je danas na konferenciji “Ka boljoj upravi u Crnoj Gori“, u organizaciji Instituta alternativa.

„ Izgradnja bolje uprave za naše građane i privredu je zajednički cilj svih nas, koji se reflektuje u unapređenju kvaliteta rada, efikasnosti, transparentnosti i profesionalizaciji javne uprave. Upravo na putu ostvarivanja tog cilja organizacije civilnog društva vidimo kao našeg važnog partnera u oblasti reforme javne uprave koja podrazumijeva unapređenje svih slabih karika u sistemu, poboljšanja nivoa usluga, povećanje odgovornosti na svim nivoima – od visoko rukovodnog do službeničkog kadra. To je proces koji podrazumijeva uključenost svih relevantnih domaćih i međunarodnih partnera, istakao je Jovetić.

„Ostvarili smo napredak u procesu reforme javne uprave u pregovorima sa Evropskom komisijom i kao potvrda tome dobijena je ocjena dobar napredak koja nam je dala vjetar u leđa da sa još većim elanom pristupimo narednim fazama u ovom zahtjevnom procesu reforme javne uprave.Veoma smo zadovoljni što su upravo dva nova sistemska zakona koja uređuju oblast lokalne samouprave i službenički sistem dobile pozitivne ocjene od Komisije. U narednom periodu očekuje nas implementacija ovih zakona i 14 podzakonskih akata koje smo pripremili, te uspostavljanje profesionalne Komisije za žalbe i Disciplinske komisije, naglasio je Jovetić.

Takođe, posvećeni smo procesu optimizacije koji je pred nama. Radne grupe u okviru tima za optimizaciju već uveliko rade na planovima u skladu za utvrđenom metodologijom, a u saradnji sa ekspertima i Sigmom razmatramo najbolja i ekonomski najodrživija rješenja, a u kontekstu bolje i servisno orjentisane javne uprave“ , istakao je Jovetić.

Konferencija predstavlja završni događaj projekta ”Civilno društvo za dobru upravu: „Da služi i zasluži!”, koji sprovode Institut alternativa, Bonum, Natura, Novi horizont i Centar za istraživačko novinarstvo, a koji finansiraju Evropska unija u okviru programa podrške razvoju lokalnih organizacija civilnog društva i Balkanski fond za demokratiju (BTD), projekat Njemačkog Maršalovog fonda SAD (GMF).

Glavni cilj projekta je da unaprijedi prakse dobrog upravljanja u Crnoj Gori, kao i da pruži nezavisni monitoring reforme javne uprave i ojača kapacitete organizacija civilnog društva za slične buduće aktivnosti.
Institut alternativa je predstavio ključne nalaze drugog po redu monitoringa reforme javne uprave.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE