Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Premijer Marković na potpisivanju Ugovora za izgradnju dviju žičara u Sjevernom regionu vrijednih 12 miliona: Vidite da ono što obećamo, to i uradimo

Objavljeno: 2018-05-15 21:43:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore


Predsjednik Vlade Duško Marković, poručio je danas iz Podvrha kod Bijelog Polja gdje je potpisan Ugovor za izgradnju dviju žičara vrijednih 12 miliona eura, da će ti projekti i ta impresivna investicija promijeniti Bijelo Polje, ovaj kraj i Crnu Goru i da će Vlada uraditi sve da ugovorI budu realizovani u definisanim rokovima.

„U međuvremenu smo već stvorili pretpostavke da radimo na putu od Bistrice do Manastira Podvrh. Ugovoreni su poslovi i radovi i izabran je izvođač. Ostalo je još samo malo posla – da riješimo nekoliko pitanja eksproprijacije, opština je obezbijedila ta sredstva, ona su na posebnom računu, i vjerujem da možemo u najkraćem roku za desetak, petnaest možda dvadsetak dana uvesti izvođača radova u posao na gradnji puta do ovog mjesta“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je na početku mandata najavio posebnu posvećenost Vlade Sjevernom regionu, da to podrazumijeva samo ekonomska opredjeljenja nego i konkretne akcije.
   
„Vidite da ono što obećamo, to i uradimo“ – poručio je Premijer iz Podvrha kod Bijelog Polja.



Predsjednik Marković je rekao da Vlada neće dozvoliti da prirodni resursi Bijelog Polja i cijelog Sjevernog regiona budu zapostavljeni i da sa Sjevera ljudi odlaze već da je cilj da taj potencijal, a to je 55 odsto potencijala Crne Gore, bude valorizovan na najbolji način za dobro ovog kraja i Crne Gore.

„Istovremeno smo danas potpisali i Ugovor o projektovanju i postavljanju žilare na Cmiljači. To je, takođe vrijedan projekat, jedan od najvrednijih nakon Autoputa, koje realizuje crnogorska Vlada kada je u pitanju zimski turizam i razvoj Sjevera“ – rekao je Premijer dodajući da već teku radovi na putnom pravcu Ravna Rijeka – Jasikovac – Cmiljača. Vjerujem da ćemo do 2020. godine biti u prilici da i ovaj prostor ovdje, a i planinu Bjelasicu koristimo u ekonomske i razvojne svrhe, da će one produkovati odnosno otvoriti više hiljada radnijh mjesta i da će se ovdje, na ovom prostoru konačno bolje živjeti“ – rekao je predsjednik Marković.

Direktor škole u Bistrici Ćemal Zoronjić zahvalio se Premijeru na dolasku nazvavši gradnju žičare istorijskim činom.

„Građani Bistrice Vam apsolutno vjeruju i za sve što činite za nas i budući razvoj ovoga kraja, Opštine i države Crne Gore znaće da se oduže na najbolji način. Potpisivanjem ugovora za izgradnju žičare, čija je polazna tačka upravo iznad nas, Vi danas ispisujete novu stranicu istorije i mijenjate ekonomsku i sveukupnu sliku Bistrice“ – rekao je Zoronjić.

Ugovor potpisan danas sa renomiranom italijanskom kompanijom Leitner uključuje izgradnju 4 miliona eura vrijedne i 1,7 Km duge žičare od Manastira Podvrh do Đalovića pećine, i 8 miliona eura vrijedne žičare-šestosjeda na lokaciji Cmiljača. Prema Ugovoru rok za puštanje u rad žičara je 18 mjeseci radova.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović rekao je okupljenim novinarima da je italijanski Leitner proizvođač opreme i glavni projektant sistema, ali da u ugovoru učestvuje i više crnogorskih kompanija koje se bave i projektovanjem i izvođenjem na čelu sa Novim Volvoxom.

„Ima jako mnogo crnogorskih preduzeća, i debeli dio tih para će ostati u Crnoj Gori“ – rekao je ministar Radulović.

Predsjednik Vlade je nakon potpisivanja ugovora obišao Manastir Podvrh, a zatim i džamiju i gasalhanu u Bistrici.
            

                            
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE