Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Uređaji više klase troše manje struje

Objavljeno: 2018-05-19 19:58:00 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ukoliko bi domaćinstva primjenjivala jednostavne mjere energetske efikasnosti, poput korišćenja štednih sijalica ili kupovine energetski efikasnih uređaja, postigla bi znatne uštede kućnog budžeta na mjesečnom nivou. Zvanični podaci o tome koliko su Crnogorci energetski efikasni ne postoje, a prema riječima generalnog direktora Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Marka Radulovića, uštede koje se ostvare promišljenim trošenjem struje mogu biti veoma isplative.


"Imajući u vidu da prosječna cijena kilovatsata struje košta oko deset centi, ostvarena ušteda može biti veoma isplativa", kaže Radulović za Vikend novine.

U susret ljetu i povećanoj potrošnji struje za potrebe hlađenja prostorija, on navodi nekoliko savjeta.

"Potrošnja energije kod klima uređaja zavisi od snage klime i od toga koliko sati radi dnevno. Klima uređaji energetske klase A troše 20 do 25 odsto manje energije od klima uređaja klase D iste snage", ukazuje Radulović.

Trenutno su na tržištu najefikasnije klime sa inverterom, jer postižu 20 do 40 odsto veću uštedu nego klasični klima uređaji.

"Ukoliko domaćinstvo planira da kupi klima uređaj u ovom periodu, treba da, radi uštede, izabere onu sa oznakama B, A,
A+", poručuje Radulović

■ TOPLA VODA I GRIJANJE

U slučajevima ka da domaćinstva imaju previsoke račune za toplu vodu preporučuje se ugrad nja solarnih kolektora, dok se ugradnja kvalitetne bravarije i izolacija na zidnim, plafonskimikrovnim površinama predlaže u slučajevima smanjenja troškova grijanja.

"Sto se grijanja tiče, dodatno bi trebalo uzeti u obzir da cijene pojedinih energenata u različitim djelovima Crne Gore nijesu jednake. Na primjer, cijene uglja i ogrijevnog drveta su znatno veće u južnom nego u sjevernom dijelu. Pored toga, nije racionalno podešavati termostate na veće vrijednosti, jer se na taj način prostorija neće brže zagrijati, a potrošiće se znatno više energije", navodi Radulović.

On građane savjetuje da, prije početka sezone grijanja, pripreme sisteme i uređaje za grijanje, kako bi radili što efikasnije. Navodi i da treba očistiti kotao kod sistema centralnog grijanja, a radijatore ni u kom slučaju ne treba zaklanjati namještajem ili drugim predmetima.

"Jedna od mjera uštede je i ugradnja termostatskih radijatorskih ventila", dodaje Radulović.

■ OZNAČENI UREĐAJI

Prema riječima Radulovića, ušteda struje se može ostvariti i kupovinom označenih uređaja. Među najefikasnijim, spadaju oni sa energetskim klasama A+, A++ i A+++.

"Na primjer, kombinovani frižider klase A+++ godišnje troši oko 140 kilovatsati struje, dok kombinovani frižider klase A godišnje potroši oko 320 kilovatsati. Godišnja novčana ušteda po osnovu troškova za energiju u ovom slučaju bi bila oko 18 eura, što znači da bi se kupovina efikasnijeg frižidera isplatila kroz par godina", ukazuje Radulović.

On dodaje da klasična sijalica sa užarenim vlaknom u toku jedne godine potroši četiri do pet puta više energije od štedne sijalice, odnosno oko osam do deset puta više od LED sijalice.

"Uređaji više klase energetske efikasnosti, troše manje struje i drugih resursa, na primjer vode u slučaju mašina za pranje veša ili posuđa. Ovi uređaji takođe imaju i smanjen nivo buke, a i ekološki su prihvatljivi", ističe Radulović.

■ STATISTIKE

Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja iz 2013. godine, koje je realizovano u devet crnogorskih opština na uzorku od
450 domaćinstava, utvrđeno je da 75,8 odsto njih koristi struju kao energent, a svega 21,1 odsto drva. Građani u zimskom periodu za zagrijavanje kuće ili stana u 63,3 odsto slučajeva pribjegavaju drvima, dok 28,5 odsto ispitanika koristi električnu energiju.

Tokom ljeta samo 38,4 odsto anketiranih koristi klime, ventilatore njih 12,9 odsto, dok 51,7 odsto ispitanika ne koristi klima uređaje.

Od ukupno 450 ispitanih, 42 procenta upotrebljava štedne sijalice, dok se 11 odsto opredjeljuje za izolaciju kuće ili stana. Ipak, mnogi od njih bi, kako pokazuje sprovedeno istraživanje, primijenili mjere energetske efikasnosti. Međutim, 74 odsto navodi da su problem finansije, dok 12 procenata smatra da nije dovoljno informisano o tom pitanju.

GRAĐANE INFORMISATI O MJERAMA ŠTEDNJE

Zastarjele tehnologije, neadekvatno održavanje objekata i postrojenja, ali i niska svijest korisnika, glavni su razlozi energetske neefikasnosti, smatra Radulović.

Energetski efikasnija privreda, kako govori, ima povoljan uticaj na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

"Potencijal za uštedu energije primjenom mjera energetske efikasnosti u Crnoj Gori, ogroman je u sektorima potrošnje zgrada, saobraćaja, industrije, a stepen postignute uštede će u budućem zavisiti od kvaliteta implementacije uspostavljenog regulatornog okvira i dostupnosti finansijskih mehanizama za primjenu mjera energetske efikasnosti. Takođe, bitan uticaj će imati svijest i znanja relevantnih učesnika i krajnjih korisnika", istakao je Radulović.

20 DO 40 ODSTO VEĆU UŠTEDU STRUJE POSTIŽU KLIME SA INVERTEROM

Zastarjele tehnologije, neadekvatno održavanje objekata i postrojenja, ali i niska svijest korisnika, glavni su razlozi energetske neefikasnosti, smatra Radulović.


18 EURA STRUJE UŠTEDI SE GODIŠNJE PRI KORIŠĆENJU KOMBINOVANOG FRIŽIDERA A KLASE

Uređaji više klase energetske efikasnosti, troše manje struje i drugih resursa, na primjer vode u slučaju mašina za pranje veša ili posuđa. Ovi uređaji takođe imaju i smanjen nivo buke, a i ekološki su prihvatljivi

Danica Janković