Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održana studijska posjeta predstavnika Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju

Objavljeno: 2018-05-25 14:42:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

U petak, 25. maja 2018. godine održana je studijska posjeta Crnoj Gori predstavnika Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju iz Brisela. Sudijska posjeta je organizovana od strane Ministarstva prosvjete na temu „Promocija i unapređenje inkluzivnog obrazovanja od ranog uzrasta“.

U posjeti Crnoj Gori boravilo je dvanaest predstavnika zemalja članica Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju EFEE u cilju razmjene iskustava i dobrih praksi koje se primjenjuju u crnogorskom obrazovnom sistemu na temu inkluzivnog obrazovanja. Tom prilikom predstavnici su se kroz neposrednu komunikaciju sa djecom, nastavnicima, stručnim saradnicima i direktorima tri obrazovne institucije (JU OŠ „21. maj“, Resursni centar Podgorica i Resursni centar „1. jun“) upoznali sa sistemom inkluzivnog obrazovanja, ranom intervencijom, najboljim primjerima kulture i prakse rada sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama koji se u Crnoj Gori sprovodi posljednjih godina. Imali su prilike da vide i uvjere se kako je organizovan i funkcioniše sistem inkluzivne nastave - neposredni nastavni proces, ali i da vide kako se koriste postojeći resursi da bi se pružila podrška đeci, nastavnicima, kroz, ovog puta, asistivnu ulogu resursnih centara.

Organizator posjete je bilo Ministarstvo prosvjete uz finansijku pomoć Federacije i ERASMUS + programa.

Na kraju posjete predstavnici iz četiri zemlje članice EU (Belgija, Irska, Malta i Slovenija) su posjetili i Ministarstvo prosvjete i tom prilikom su se upoznali sa obrazovnim politikama koje Crna Gora sprovodi na polju unapređenja i promocije inkluzivnog obrazovanja.