Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Crnogorski tim za spašavanje od poplava sa upotrebom čamaca učestvuje na međunarodnoj terenskoj vježbi „NEIFLEX 2018“ u Italiji

Objavljeno: 2018-06-08 15:00:00 Autor: MUP

Tim za spašavanje od poplava sa upotrebom čamaca sastavljen od predstavnika Direktorata za vanredne situacije MUP-a i službi zaštite i spašavanja iz Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Nikšić, Ulcinj i Kotor, učestvuje na međunarodnoj terenskoj vježbi “NEIFLEX 2018”, koja se od 06. do 10. juna 2018. godine održava na širem području regije Veneto, u Republici Italiji.

Pored četiri predstavnika Direktorata za vanredne situacije koji su dio menadžmenta tima, Direktorat ima dva predstavnika u timu za kontrolu vježbe, jednog predstavnika u timu za evaluaciju vježbe, kao i jednog posmatrača vježbe.

Osim timova iz Italije i Crne Gore na terenskoj vježbi učestvuju i timovi za spašavanje od poplava iz Francuske, Slovenije, Srbije, Austrije i Ruske Federacije.

Glavni cilj vježbe je jačanje kapaciteta, operativne saradnje i interoperativnosti timova za spašavanje od poplava na terenu, kao i provjera podrške zemlje domaćina (HNS) i standardnih operativnih procedura.

Vježba se organizuje u okviru NEIFLEX projekta „Vježba spašavanja od poplava u sjevero-istočnom dijelu Italije“, koji se realizuje u sklopu Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, a sprovode ga Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije, Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Austrije, Odsjek za civilnu zaštitu i pripremljenost na vanredne situacije MUP-a Republike Francuske i Uprava za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć Republike Slovenije.