Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ministarka Damjanović u Briselu: EK spremna da pomogne pronalaženju načina za finansiranje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 2018-06-12 21:40:16 Autor: Ministarstvo nauke

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović razgovarala je u Briselu novoizabranim generalnim direktorom Direktorata za nauku i inovacije Evropske komisije Žan-Erikeom Pakeom (Jean-Eric Paquet), koji je rekao da je spreman da pomogne pronalaženju načina za finaisiranje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST).

„Ovo je sjajan projekat o kojem sam puno čuo od svojih kolega, ali i mog prethodnika Roberta Jana Smitsa i spreman sam da pomognem da se nađe način za finansiranje ove inicijative“ – kazao je direktor Pake.

Koordinator projekta TIARA, konzorcijuma koji čine osam država - Francuska, Španija, Njemačka, Italija, Švedska, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švajcarska i međunarodne organizacije poput CERN-a, prof. Aleksan Roj (Roy) je predložio da početna sredstva za projekat Međunarodnog instituta budu obezbijeđena kroz pozive EU za istraživačku infrastrukturu kako je to rađeno u više projekata. On je ocijenio da je segment finansiranja u narednoj godini krucijalan za ovaj projekat.

Upoznajući direktora Pakea sa dosadašnjim aktivnostima na uspostavljanju inicijative ministarka nauke je istakla da je u prethodnih godinu dana, a naročito od oktobra 2017. godine, postignuto mnogo rezultata na jačanju ove ideje i njenom transformisanju u regionalni projekat. Ona je posebno istakla podršku i spremnost Vlade Crne Gore da ovu ideju prihvati kao izuzetan generator razvoja čitavog regiona, ne samo na polju nauke, nego i ekonomije.
Takođe, ministarka Damjanović je ukazala da region Zapadnog Balkana ima izvrsnu prošlost i tradiciju kada je o nauci riječ, te da je Institit način da se ta prošlost obnovi na najbolji mogući način.

„Jedan od najvećih problema našeg regiona jeste odliv talenata. Decenijama ne uspijevamo da u zemljama zadržimo najbolje među najboljima, iz razloga što u zemljama regiona ne postoje tzv. 'first class research', kao ni vrhunska naučna infrastruktura koja bi upravo omogućila naučnicima da rade u uslovima kao njihove kolege u inostranstvu. Ovaj projekat može da promijeni tu sliku i ne samo zadrži postojeće, nego i vrati veliki broj onih koji su napustili ovaj region. Na ovaj način riješili bi naše višestruke probleme, ali i neke od vaših velikih izazova, te smanjili bi jaz koji je sada više neko očigledan između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope“ – kazala je ministarka Damjanović.

Nekadašnji generalni direktor CERN-a i inicijator ideje SEEIIST prof. Hervig Šoper je u razgovoru posebno istakao važnost sadašnjeg momenta ocijenivpi da je ovaj projekat zaista uspio da na pravi način animira naučnu, ali i političku zajednicu.

„Hadronska kancer terapija jednoglasno je od strane regiona izabrana kao opcija za budući institut i sada je pravi momenat za prepoznavanje dosadašnjih napora od strane EU“ – rekao je na sastanku prof. Šoper.

Ministarka nauke Crne Gore razgovarala je i sa šefom jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedva i pregovore o proširenju Tomasom Haglajterom (Thomas Hagleitner)

Tema sastanka bila je mogućnost finansiranja projekta kroz IPA strukturu, sa posebnim akcentom na regionalnu IPA komponentu

MINISTARSTVO NAUKE CRNE GORE