Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Generalni direktor Petrušić na otvaranju konferencije MECO

Objavljeno: 2018-06-13 18:31:30 Autor: Ministarstvo nauke

Generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost dr Darko Petrušić pozdravio je učesnike Sedme Međunarodne Konferencije o ugradjenim računarskim sistemima (7th Mediterranean Conference on Embedded Computing – MECO), koja se održava od 10.do 14. juna u Budvi. Prisutne su pozdravili i rektor Univerziteta Crne, prof. dr Danilo Nikolić, prof. dr Radovan Stojanović, predsjedavajući MECO konferencije i prof. dr Veljko Milutinović.

Na konferenciji ove godine učestvuje i Nobelovac, sir Richard Timothy Hunt, FRS FMedSci FRSE, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 2001. godine.

MECO je referentna konferencija, citirana u najjačim svjetskim naučnim bazama kao što su IEEE, SCOPUS, Web of Science (WoS), Google Scholar, ResearchGate itd.

Selektovani radovi sa MECO konferencije se štampaju u specijalnom broju časopisa jednog od najrenomiranijih međunarodnih izdavača - Elsevier, časopis „Microprocessors and Microsystems“. MECO radovi su citirani preko 4000 puta prema Google Scholaru, a takođe ima veoma visok rejting u academik.microsoftu. Ove godine bilježi rekord, 144 selektovana naučna rada iz preko 40 zemalja širom svijeta.

Univerzitet Crne Gore je od 2012. godine jedan od glavnih organizatora MECO konferencije. Pored UCG-a organizatori konferencije su i Tehnički Univerzitet u Eindhovenu, Ryazanski radioelektronski univerzitet, Tehnički Univerzitet u Pragu, Univerzitet u Beogradu - Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Zagrebu, IEEE, krovna organizacija elektrotehničkih i računarsko-informacionih nauka u svijetu, EUROMICRO, Evropska asocijacija za mikroelektroniku, MANT, Crnogorska Asocijacija za Nove tehnologije, MECOnet, Ministarstvo nauke Crne Gore, kompanije Čikom i Plantaže.

MECO konferencijom i ECYPS Workshopom predsjedavaju prof. dr Radovan Stojanović sa Elektrotehničkog fakulteta UCG -a i prof. dr Lech Jozwiak sa Tehničkog Univerziteta u Eindhovenu, Holandija.