Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ugrađeno više od hiljadu sistema za grijanje

Objavljeno: 2018-06-16 16:58:00 Autor: Ministarstvo ekonomije
Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tokom tri faze realizacije programa Energy Wood, koji u kontinuitetu sprovodi Ministarstvo ekonomije, ukupno je ugrađeno oko 1,01 hiljada sistema za grijanje na moderne oblike biomase – pelet i briket.

Generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu Marko Radulović kazao je agenciji Mina-business da je samo u trećoj fazi programa, koja je realizovana od oktobra prošle do maja ove godine, odobreno oko 235 beskamatnih kredita.

„U prethodne dvije faze ovog programa ugrađeno je ukupno 775 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore. To znači da je ukupan broj ugrađenih sistema od početka sprovođenja ovog programa, 2013. godine premašio hiljadu, čime smo više nego zadovoljni“, rekao je Radulović.

To, kako je dodao, pokazuje da se svijest građana o efektima primjene mjera energetske efikasnosti značajno povećava.

„Građani postaju svjesniji da upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu da ostvare uštede, u značajnoj mjeri povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju efekata staklene bašte“, naveo je Radulović.

On je podsjetio da su građani u okviru programa Energy Wood imali priliku da pod povoljnim uslovima zamijene stare sisteme grijanja modernim efikasnim tehnologijama, koje imaju manje operativne troškove i značajno manji negativan uticaj na životnu sredinu.

„Program je omogućavao apliciranje za beskamatne kredite u iznosu do 3,5 hiljada EUR, sa periodom otplate do pet godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje, odnosno peći i kotlova na pelet i briket. Ministarstvo ekonomije je za realizaciju treće faze programa obezbijedilo 85 hiljada EUR i skoro čitav iznos je utrošen“, objasnio je Radulović.

S obzirom na izuzetno interesovanje građana tokom sve tri faze projekta, kao i ostvarene rezultate, Radulović je najavio da Ministarstvo ekonomije planira nastavak ovog programa.

„U toku su neophodne pripremne aktivnosti kako bismo do kraja ove godine krenuli u realizaciju i četvrte faze programa. Svjesni smo da ovakvi podsticajni projekti ne samo da promovišu upotrebu obnovljivih izvora na strani potrošnje, već i omogućavaju građanima da što jeftinije, jednostavnije i lakše nabave i koriste ove vrste modernih energetskih sistema“, kazao je Radulović.

Pored obezbjeđivanja povoljnih beskamatnih kredita za građane za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, ciljevi programa Energy Wood bili su postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grijanje na moderne oblike biomase.

(kraj) jlb/sam