Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ministarka Damjanović na radionici posvećenoj razvoju novih tehnologija koje bi mogle biti primijenjene i na regionalni projekat SEEIIST

Objavljeno: 2018-06-22 17:31:22 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovala je na radionici posvećenoj unaprijeđenju postojećih i razvoju novih tehnologija budućih medicinskih projekata baziranih na akceleratorima, a koji su namijenjeni liječenju više vrsta kancera.

Na radionici pod nazivom “Ideas and technologies for a next generation facility for medical research and therapy with ions” učestvovalo je stotinu stručnjaka iz cijelog svijeta, koji su od 19. do 21. juna u Evropskom naučnom institutu (ESI) u Archampsu-u, Francuskoj, razmjenjivali trenutna iskustva i istraživali mogućnosti za buduća medicinska postrojenja u cilju uspješnije kancer terapije i istraživanja.

Hadronska kancer terapija predstavlja najsavremeniji oblik radioterapije koji uspješno liječi veliki broj kancera. Postoje komercijalna rješenja za hadronsku terapiju pomoću protona, međutim, terapija pomoću težih jona (poput karbona) je znatno superiornija, ali zahtijeva dodatno istraživanje od strane naučne zajednice.

Trenutno u svijetu postoji samo 12 postrojenja koja koriste teže jone, od kojih su četiri u Evropi, a šest u Japanu. Jedan od ciljeva ove radionice upravo je bio pronalazak kompaktnijeg i jeftinijeg dizajna za hadronsku kancer terapiju pomoću jona, a istovremeno efikasniju u odnosu na postojeća postrojenja, kako bi se povećao i broj vrsta kancera tretiranih ovom metodom, što bi bio veliki benefit za cijelo društvo.

Poseban fokus radionice bio je na regionalnom projektu SEEIIST, Međunarodnom institutu za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, koji sada ulazi u novu fazu, tzv. “Preparatory phase”, a što podrazumijeva izradu detaljnog dizajna postrojenja, odnosno “Technical Design Report”.

Svi učesnici su saglasni da je projekat SEEIIST dobar kandidat za primjenu upravo ove najsavremenije tehnologije, posebno imajući u vidu da je jedan od ciljeva projekta izdvajanje 50% vremena na istraživanje, a što bi projekat činilo u potpunosti jedinstvenim u svijetu.

Koorganizator radionice je CERN, vodeća laboratorija za fiziku čestica i GSI institut iz Darmštata, specijalizovan za fizike teških jona, gdje je jonska terapija bila pionirska od ranih devedesetih godina i primjenjuje se na dva mjesta u Njemačkoj, HIT i MIT.