Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Mehmed Zenka- Faik Nika:Inovativne ideje za rješavanje izazova sa kojima se manjine susrijeću

Objavljeno: 2018-06-26 20:32:58 Autor: PR služba

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka sastao se sa novoimenovanim predsjednikom Albanskog nacionalnog savjeta Faik Nikom i njegovim saradnicima/cama sa kojima jerazgovarao o značaju ovog savjeta u oblasti afirmacije i unaprijeđenja  zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, te neophodnosti uske saradnje svih savjeta i resornog Ministarstva.

Ministar Zenka čestitao je imenovanje predsjedniku Savjeta Faiku Niki i istakao potrebu koordinacije zajedničkih aktivnosti i svoja očekivanja od Albanskog nacionalnog savjeta u vezi sa inovativnim idejama koje mogu uticati pozitivno na rješavanje izazova sa kojim se pripadnici manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori susrijeću. Zenka je iskazao spremnost da se pomogne u oblasti upisne politike za pripadnike/ice manjinskih naroda, posebno one koji žele da studiraju van granica Crne Gore.

Zenka je kazao da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava biti pouzdan partner svim nacionalnim savjetima i u narednom periodu na realizaciji aktivnosti u vezi sa sprovođenjem zakonskih garancija, srazmjerne zastupljenosti manjina u organima javne vlasti, kao i unaprijeđenja položaja manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u oblastima od interesa.

Predsjednik Savjeta Albanaca Crne Gore Faik Nika upoznao je ministra sa budućim planovima. Specifičnost albanskog jezika jako je važna albanskom narodu, te s tim u vezi, predlaže  monitoring albanskog jezika u državnoj upravi, sudovima i opštinama gdje su Albanci pripadnici većinskog  dijela stanovništva. Nika je  redložio iznalaženje najboljeg rješenje za prevođenje zvaničnih dokumenata, što bi dodatno rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta za pripadnike/ice ove nacionalne manjine.

Sagovornici su se saglasili da će se intenzivirati postojeća saradnja između Ministarstva za ljudska i manjiska prava i nacionalnih savjeta, kroz veći broj dogovorenih aktivnosti.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava