Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Otvoren deseti festival kratke price “Odakle zovem”: Festival tokom decenije pokazao kolika je moć književnosti u čuvanju onih vrijednosti koje nas spajaju

Objavljeno: 2018-06-28 14:28:02 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanoić otvorio je večeras deseti međunarodni književni festival "Odakle zovem Podgorica 2018".

Na otvaranju je govorila i Nj. E. Alison Kemp, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Za crnogorsku kulturu posebno je bitna otvorenost festivala “Odakle zovem” za književno i umjetničko stvaralaštvo marginalnih i manjinskih grupa, što je pokazalo da ta vrsta teksta nije samo žanrovski kuriozitet, već literatura visokih književnih dometa. Pored raznovrsnih poetika, formi i književnih izraza, kao i stalne prisutnosti kritičkog i teorijskog diskursa, bitan segment ove manifestacije činili su i filmski i muzički sadržaji, što je sve zajedno rezultiralo osmišljenom multimedijalnošću koja je odskakala od standardnih kilišea književnih festivala.”

Ministar Bogdanović je naveo i da: “Zbog svega toga, festival “Odakle zovem” mora imati svoje posebno mjesto i u svim budućim strategijama kojima se afirmiše dijalog između kultura, a posebno u segmentu razmjene književnih i umjetničkih iskustava između naroda ovog regiona. Jer, ne treba zaboraviti da su se one pokidane veze među tim narodima počele obnavljati upravo na polju književnosti i umjetnosti, što je, kako se i ispostavilo, bio najbolji i najprirodniji način da se razgrnu svi oni animoziteti, nastali uglavnom na dnevnopolitičkim konstruktima, koji su zatomili kulturno, istorijsko i jezičko zajedništvo ovih prostora.”

“Festival “Odakle zovem” događaj je koji nas na to uvijek mora upozoravati, jer je tokom ove decenije pokazao kolika je moć književnosti u čuvanju onih vrijednosti koje nas spajaju i bez kojih, u svakom širem kontekstu, ne predstavljamo mnogo više od statističkog podatka,” zaključio je Ministar.

“Prošle sedmice slavili smo rođendan kraljice Elizabete i 140. godišnjicu bilateralnih odnosa naše dvije zemlje. Danas su naši odnosi bolji nego ikad, u velikoj mjeri zahvaljujući tokovima ideja i kulture između naše dvije zemlje. Prije 140 godina poruka bi putovala nekoliko sedmica kako bi stigla do Londona, a poziranje za fotografiju trajalo je i po par sati. Sada riječi i slike putuju odmah. A festival „Odakle zovem" pomaže nam da se osvrnemo na to kako rij eči, bilo izgovorene ili napisane, zajedno sa drugim oblicima kulture iz daleka i iz domovine, obogaćuju sve nas,” istakla je ambasadorka Kemp.

Menadžerka festivala Varja Đukić je kazala da je festival „Odakle zovem" tokom protekle decenije promovisao je djela crnogorskih pisaca koji su temelj naše kulturne baštine, ali i reditelja i scenarista po kojima se pamti naše bitisanje, te mladih književnika, muzičara, likovnih umjetnika, majstora stripa i svih koji danas nastavljaju da tragaju za novim izrazom.

Nakon otvaranja, u okviru porograma „Hrvatska kuća" govorili su pisac Zoran Ferić, književni kritičar i publicista Kruno Lokatar, dugogodišnji direktor zagrebačkog Satiričkog kazališta „Kerempuh" Duško Ljuština, rediteljka Marija Perović i Varja Đukić.

Festival će trajati do 1. jula u knjižari Karver. Organizaciju desetog festivala “Odakle zovem 2018” podržalo je Ministarstvo kulture.