Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održana prva runda pregovora između Evropske unije i Crne Gore o zaključivanju Sporazuma o statusu o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori

Objavljeno: 2018-07-06 18:13:37 Autor: MUP
Prva runda pregovora između Evropske unije i Crne Gore o zaključivanju Sporazuma o statusu o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori održana je u Podgorici 5. jula 2018. godine.

Na čelu crnogorske delegacije je bila generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Tanja Ostojić, dok je delegaciju Evropske unije predvodio zamjenik generalnog direktora Direktorata Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Sajmon Mordju. Sastanak je protekao u srdačnoj i konstruktivnoj atmosferi održavajući uzajamno poštovanje i razumijevanje članova delegacija, koje su pregovarale o konkretnim članovima nacrta Sporazuma.

Zaključivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) je od izuzetnog značaja za Crnu Goru u cilju jačanja saradnje sa Evropskom unijom u oblasti upravljanja granicama i postizanja zajedničkih standarda na području zajedničkog djelovanja. Sporazum je veoma bitan i za EU, posebno u svijetlu aktuelnih migrantskih tokova. Isti predstavlja adekvatan okvir za saradnju EU i država potpisnica, u okviru kojeg će Crnoj Gori biti pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog Istoka i konfliktnih područja, što je nepredvidljivog karaktera i zahtjeva blagovremeno i stručno reagovanje.