Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

SAOPŠTENJE: U Zadru održana međunarodna konferencija u okviru IPA projekta „Mreža za zbrinjavanje pacijenta s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti“

Objavljeno: 2018-05-11 18:12:00 Autor: PR služba
Međunarodna konferencija, u okviru projekta „Mreža za zbrinjavanje pacijenta s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti“, u sklopu programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, održana je u Zadru, u organizaciju Hrvatskog zavoda za telemedicinu.
Na konferenciji je učestvovala i delegacija Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore, koju je predvodila Milica Škiljević, generalna direktorica Direktorata za ekonomiku i projekte u zdravstvu.
Državni sekretar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske Tomislav Dulibić, pozdravljajući učesnike konferencije, rekao je da je resorno ministarstvo prepoznalo važnost institucija u području telemedicine na prekograničnoj saradnji, te potrebu za jačim uključivanjem zajednice u rješavanje problema osoba s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.
- Upravo je jedan od fouksa razvoja zdravstva u Europskoj Uniji do 2020. godine stvaranje i jačanje regionalnih centara izvrsnosti, European Reference Network, za rijetke bolesti i kompleksna stanja, s ciljem podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite kroz zdravstvene radnike visoko specijalizirovane za liječenje rijetkih i kompleksnih bolesti. Projekat NeurNet rezultat je saradnje Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, Ministarstva zdravlja Crne Gore i Hrvatskog zavoda za telemedicinu i predstavlja upravo jedan takav centar izvrsnosti, istakao je Dulibić.
Generalna direktorica Milica Škiljević navela je da je cilj projekta poboljšanje kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti na području sve tri države uključene u ovaj projekt.
- U okviru projekta planirano je uspostavljanje mrežnih referentnih centara i bolnica povezanih modernim ICT tehnologijama koje će omogućiti optimizaciju kapaciteta referentnih centara i povećanje dostupnosti zdravstvenih usluga, kao i prijenos znanja i dobre prakse. Projektom je predviđeno i opremanje bolnica savremenim EEG uređajima s video nadzorom, računarskom opremom, izradu aplikacije i instaliranje zajedničkog video-konferencijskog sistema Cilj je takođe i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga, prenos i implementacija ekspertize i najboljih praksi za bolnice uključene u projekt, izgradnja kapaciteta bolnica, smanjenje broja transporta pacijenata i poboljšanje kvaliteta njihovog života, kazala je Škiljević.
U stručnom dijelu konferencije o značaju telemetrije u Crnoj Gori, govorio je dr Mladen Debeljević, sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore. On je naveo da će uspostavljanje sistema video EEG telemetrije u Crnoj Gori obezbijediti uslove za kompletnu dijagnostiku pacijenata sa epilepsijom, što će omogućiti pravovremeno i adekvatno liječenje.
Posljednjeg dana konferencije održani su sastanci Upravnog odbora i Tehničke jedinice projekta, na kojima su razmatrane do sada realizovane aktivnosti na projektu, usvojena relevantna dokumenta i definisana dinamika daljih koraka.