Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održana sjednica Koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje

Objavljeno: 2018-07-25 19:52:41 Autor: MUP; Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Danas je održana sjednica Koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje kojom je predsjedavao zamjenik rukovodioca tima, ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić.

VIDEO: Sjednica Koordinacionog tijela za zastitu i spasavanje - KADROVI

Na sjednici je analiziran dosadašnji model organizacije sistema zaštite i spašavanja, kao i predlozi za dodatno unapređenje i jačanje istog. Takođe, ukazano je na značaj formiranja jedne specijalizovane jedinice civilne zaštite.

Koordinacioni tim je razmotrio Izvještaj o stanju zaštite i spašavanja u 2017. godini i ocijenio da su svi subjekti u prethodnoj godini odgovorno i profesionalno obavljali obaveze iz svoje nadležnosti. Na sjednici je pozdravljeno donošenje Strategije za smanjenje rizika od katastrofa, te sprovođenje Akcionog plana za period 2018-2019. godine. Takođe, konstatovano je da su preduzete neophodne aktivnosti na pripremi za ovu požarnu sezonu, koje su se najviše odnosile na sprovođenje preventivnih mjera.

Koordinacioni tim pozvao je jedinice lokalne samouprave i ostale subjekte sistema i građane da afirmišu princip dobrovoljnosti kroz angažovanje na poslovima zaštite i spašavanja.

Koordinacioni tim je pozdravio spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova da dva protivpožarna aviona Avio-helikopterske jedinice stavi na raspolaganje Mehanizmu za civilnu zaštitu EU radi pomoći Grčkoj.

Na današnjoj sjednici donešen je i Poslovnik o radu Koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje, a razmatrana su i ostala pitanja iz nadležnosti tima.