Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ministarstvo kulture obezbijedilo finansijska sredstva za sanaciju dvorskog groblja Petrovića

Objavljeno: 2018-08-01 21:34:14 Autor: Ministarstvo kulture
Imajući u vidu značaj Cetinjskog manastira i dvorskog groblja Petrovića koje se u okviru njega nalazi, Ministarstvo kulture je obezbijedilo finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite ovog nepokretnog kulturnog dobra. Tim povodom, ministar Aleksandar Bogdanović je uputio inicijativu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kao držaocu kulturnog dobra, za realizaciju navedenih aktivnosti. 

U pismo upućenom Mitropolitu crnogorsko-primorskom, u kome je ukazano na odlučnost Države Crne Gore da se sa posebnom pažnjom odnosi prema kulturno-istorijskom nasljeđu koje svjedoči o našoj ponosnoj i bogatoj istoriji, izmedju ostalog, se navodi:

„Kao što ste upoznati, na dijelu dvorskog groblja kulturnog dobra Cetinjski manastir, konstatovana su oštećenja koje snažno doprinose degradaciji ovog nepokretnog kulutrnog dobra. Riječ je o grobnim mjestima članova dinastije Petrović, koji imaju važno mjesto i ulogu u bogatoj crnogorskoj istoriji, na koju smo izuzetno ponosni. 

Pored naših strateških opredjeljenja, koje se odnose na očuvanje i zaštitu nasljeđa, imamo i zakonsku obavezu kojom je predviđeno da su vlasnici i držaoci kulturnih dobara, uključujući i vjerske zajednice, dužni da čuvaju, poštuju, održavaju i pravilno koriste kulturna dobra koja posjeduju, te da je i Crna Gora dužna da obezbjeđuje zaštitu i očuvanje svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji.

Imajući u vidu navedeno, želim Vas informisati da je Ministarstvo kulture obezbijedilo finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite ovog nepokretnog kulturnog dobra“