Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Govor direktora Uprave policije Veselina Veljovića na svečanoj akademiji povodom Dana unutrašnjih poslova

Objavljeno: 2018-10-03 00:45:00 Autor: UP
Istorija nas podsjeća, sadašnjost opominje, a vrijeme koje dolazi obavezuje da sigurna budućnost i bezbjednost države nemaju alternativu. Odgovornim i posvećenim radom u zahtjevnoj misiji očuvanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta ćemo istrajati i pobijediti.

Poštovane dame i gospodo,

Dozvolite mi da iskažem zadovoljstvo i da vas pozdravim na svečanosti povodom obilježavanja 02. oktobra, Dana unutrašnjih poslova, praznika koji nas podsjeća na važnost uloge pripadnika službi bezbjednosti u društvenoj zajednici.

Svečanosti koja zaslužuje pažnju jer u dubini svoje biti govori ne samo o našim profesionalnim već o ličnim životima, izboru da budemo na braniku države, životima naših porodica i našem postojanju.

Živimo u modernom i dinamičnom vremenu, okruženi kompleksnošću događaja i pojava koji, pored ostalog, sadrže i bezbjednosnu dimenziju.

Danas ovdje, ili na bilo kojem drugom mjestu, smo dio tog vremena i u suštini svog djelovanja imamo obavezu da o tome razmišljamo, da pratimo profesionalne trendove i standarde i učinimo svima život sigurnijim.

Svjesni da odgovor nije jednostavan, da je multidisciplinaran je razlog više da se zapitamo šta još, pojedinačno i udruženo, treba i možemo da uradimo u dostizanju tog cilja.
Vjerujem, puno toga!

Odgovornost je podijeljena, a jedna od najodgovornijih nauka koja treba da osvijetli odgovor na mnoga pitanja je bezbjednosna nauka kroz policijsku teoriju i praksu.

Pogledajmo iza sebe, budimo iskreni i realni i zapitajmo se koliko smo policijsku nauku primijenili. U toj ocjeni, osim pohvala, treba da prihvatimo i dobronamjerne kritike kao podstrek da budemo još bolji.

Nije ni mjesto ni vrijeme da dajemo detaljnije ocjene i pravimo analize, ali jeste da kažemo sebi da, ma koliko rezultati bili dobri, uvijek možemo raditi više i bolje za građane, instituciju i državu.
Strateškom vizijom, operativnim djelovanjem i konkretnim rezultatima pokazujemo da poznajemo svoj zanat da odgovorimo zahtjevima građana.

Zahtjevna je misija da međunarodnim partnerima i policijskim organizacijama potvrdimo da mogu računati na nas. Spremni smo da u međusobnoj komunikaciji odgovorimo potrebama u profesionalnoj ravni budemo rame uz rame, na prvoj liniji fronta, kada je u pitanju borba protiv svih društvenih devijacija a posebno onih koja imaju obilježja organizovanog kriminala.

Prepoznajemo značaj blagovremene razmjene informacija sa Interpolom, Europolom i drugim relevantim bezbjednosnim službama i agencijama. Zahvaljujući partnerskoj saradnji, zajedno sa policijama drugih država, riješili smo veliki broj krivičnih djela, među kojima i najtežih, kod nas i u inostranstvu.

Saradnja sa Europolom svrstava Crnu Goru u red država koje imaju među najvećim u Evropi procenat razmjene podataka u odnosu na broj stanovnika. Posebno naglašavam činjenicu da je za prvih osam mjeseci tekuće godine registrovano ukupno 3 321 krivično djelo i da je procenat rasvijetljenih krivičnih djela 72% među najvećim u Evropi.

Doprinos ovom zadatku su dali i policijski službenici iz susjednih država Srbije, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Italije, anganžovani kod nas tokom ljetnje turističke sezone i na tome smo im zahvalni.

Za bezbjednost naših građana značajna je saradnja i svih bezbjednosnih službi naše države. Sa pravom mogu konstatovati dobru i kvalitetnu saradnju Uprave policije sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i Vojskom Crne Gore. Uprava policije kvalitetno sarađuje i sa skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu, Savjetom za građansku kontrolu rada policije i Odjeljenjem za unutrašnju kontrolu policije, čije preporuke i stavove uvažava u cilju praćenja zakonitosti postupanja.

Ističemo važnost saradnje i konkretne rezultate u zajedničkim aktivnostima sa državnim tužilaštvom, a posebno Specijalnim državnim tužilaštvom.

Dakle, važno je da pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova i svi drugi subjekti u sistemu bezbjednosti prepoznaju svoju ulogu i snagu i da hrabro, odlučno, posvećeno, požrtvovano i blagovremeno izvršavamo povjerene poslove i zadatke.

Posebno iskazujem neophodnost da odlučnost pokažemo prema svim licima iz oblasti organizovanog kriminala. Zajedničko djelovanje i zajednički odgovor svih nas je i jedini mogući kada govorimo o borbi protiv svih devijatnih ponašanja.

Neistomišljenike imamo i u svojim redovima, koji sve naše napore žele obesmisliti i umanjiti. To im nećemo dozvoliti i uradićemo sve da takvi pojedinci ne budu dio našeg kolektiva koji časno i odgovorno obavlja radne zadatke.

Snagom operativnih kapaciteta i zakonskih nadležnosti učinićemo da se građani osjećaju sigurno i bezbjedno, uz poziv građanima, nevladinim organizacijama, medijima, civilnom društvu, ali i drugim organizacijama i pojedincima sa osjećajem društvene odgovornosti, da budu partner policiji u naporima očuvanja i unaprjeđenja zajedničke bezbjednosti.

Građani su važan subjekt sistema bezbjednosti i zato očekujem da tu saradnju nastavimo kroz jačanje povjerenja i svakodnevne kontakte jer tako udruženi ćemo na najbolji način prepoznati i locirati probleme. Saradnju sa građanima ćemo intenzivirati i nastaviti postizanjem konkretnijih i mjerljivijih rezultatata svih organizacionih jedinica Policije.

Navedene aktivnosti će, vjerujem, doprinijeti jačanju povjerenja u policijsku organizaciju koje po najnovijim anketama i analizama je preko 60% građana koji podržavaju i pozitivno cijene aktivnosti Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sa ovog mjesta ću se obratiti i onima koji ne misle dobro ni sebi, ni građanima, ni državi i reći im istinu – jasno je da ste vi u svijetu kriminala protivnici zakona, interesa bezbjednosti građana i društvene zajednice. Osjetićete efikasnost i snagu sistema bezbjednosti. Nećemo vam dozvoliti da kod nas i van Crne Gore planirate najteža krivična djela i ugrožavate bezbjednost građana. Tražićemo vas na svakoj tački ove planete dok ne budete privedeni sudu pravde.

Iniciraćemo postupke provjera stečene imovine bezbjednosno interesantnih lica, njihovih porodica i povezanih lica i zajedno sa drugim organima pokrenuti postupke za oduzimanje imovine u skladu sa zakonskom procedurom, znajući da vašu kriminalnu snagu i moć daje novac stečen kriminalnim djelovanjem.

Ovo nijesu deklarativne poruke već suštinske, u jasnoj namjeri da kriminalce stigne ruka pravde, da potvrdimo da kriminal nije jači od države i ne može imati uticaj ni snagu koju ima država, što pokazuju rezultati koje je policijska organizacija postigla u proteklom periodu
.
Akcijama koje su pažljivo planirane i efikasno izvedene urušili smo strukture organizovanih kriminalnih grupa a njihove vođe ne smiju da se vrate u državu. Cilj nam je da svi oni završe tamo gdje im je mjesto, u kaznenim institucijama, sa zatvorskim kaznama koje zaslužuju za djela koja su učinili.

Očekujem od svih policijskih službenika da hrabro, stručno i timski izvršavaju postavljene zadatke, promovišući pozitivne vrijednosti crnogorskog policajca, poštujući istoriju, iskazujući lojalnost prema svojoj službi, građanima i državi, ne žaleći ni svoj život u toj misiji kao rijetko kojoj profesiji.

Rezultati koji su postignuti, a koji u narednom periodu moraju biti još bolji, zasluga su svih operativnih cjelina Uprave policije, sektora, centara i odjeljenja bezbjednosti, Forenzičkog centra, Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice policije i drugih organizacionih cjelina. Svjesni uspjeha ali i dobronamjernih kritika, analiziramo postignuto i konstatujemo koji djelovi sistema ne daju očekivane rezultate. Kadrovskim i drugim promjenama činimo sve da te cjeline jačamo i učinimo efikasnijim.

Opasnost za kriminal nije pojedinac nego proaktivan i sistemski odgovor institucija.

Jedna od mjera kojom jačamo kadrovske kapacitete je školovanje na Policijskoj akademiji u Danilovgradu. Mladost spojena sa znanjem i željom da obuku policijsku uniformu uliva nadu da sa pravom možemo računati na njih.

Ostvaruje se kontinuirana edukacija i stručno usavršavanje policijskih službenika, kako kod nas tako i u inostranstvu. Koristim priliku da se zahvalim svim međunarodnim subjektima koji nesebično ulažu napore da bi Policija pratila savremene trendove i standarde u radu i djelovanju. Zahvalnost upućujemo i Policijskoj akademiji kao i drugim organizacijama koje daju doprinos u ovoj oblasti.

Poštovane koleginice i kolege,
Kada ste birali profesiju znali ste da vaš put neće biti lak. Ipak, to što ste odlučili da budete zaštitnici građana i njihove imovine i branioci države i tekovina našeg društva govori o vama, vašem karakteru i osjećaju dužnosti da doprinesete boljem i pravednijem životu generacijama koje dolaze.

Želim da znate da razumijem sve teškoće sa kojima se svakodnevno susrijećete, kako na poslu tako i u životu. Znam da vaš profesionalni život zahtijeva mnogo više odricanja nego druge profesije, kao i mnogo više razumijevanja i strpljenja vaših porodica.

Cijenim što ste, i pored svega toga, izabrali časno zvanje policijski službenik i istrajali u tome da budete pravi predstavnici službi bezbjednosti – odvažni, hrabri, profesionalni i odgovorni.

Menadžment Uprave policije ima u vidu ne samo profesionalnu već i ljudsku dimenziju vašeg djelovanja i preduzeće aktivnosti kako bi se vaš standard na poslu, kao i lično, poboljšao i unaprijedio. Ne manje važno je pitanje zaštite integriteta policijskih službenika jer je kaznena politika koja se odnosi na počinioce krivičnih djela i prekršaja na štetu policijskih službenika neadekvatna. Na ovom zadatku, koji se tiče bolje i efikasnije zaštite policijskih službenika u radu i djelovanju, važna je saradnja sa tužilaštvom i sudstvom koja je inače kvalitetna i sa konkretnim rezultatima.

Kao dio sistema bezbjednosti pratimo i mjere integracionih procesa, posebno kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, kao i ocjene iz periodičnih izvještaja. Ispunjavanjem obaveza iz policijske nadležnosti nastavićemo da dajemo doprinos procesima naše države kao članice NATO-a na evropskom putu.

Dame i gospodo,

Nedavno potpisivanje Sporazuma o obezbjeđivanju novčanih sredstava za podršku u rješavanju stambenih potreba zaposlenih u sektoru bezbjednosti, koji je sa Sindikatom u ime Vlade potpisao ministar, govori da Vlada, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije pokazuju spremnost u rješavanju socijalno – ekonomskih pitanja, kako policijskih tako i ostalih službenika sistema bezbjednosti.

Za rješavanje pitanja od strateškog značaja za razvoj i unapređenje kapaciteta policijske organizacije zahvalnost, za bezrezervnu podršku, izražavam predsjedniku Vlade i Vladi Crne Gore

Zahvalnost upućujem i ministru unutrašnjih poslova i njegovim saradnicima na podršci u stvaranju uslova za nesmetano i kvalitetno funkcionisanje operativnih struktura Uprave policije.

Koristim priliku da iskažem poštovanje i zahvalnost doskorašnjem direktoru Uprave policije gospodinu Slavku Stojanoviću.

Radna karijera koja traje 36 godina prožeta je brojnim bezbjednosnim događajima i izazovima, a svakako je primjer kako se piše profesija od policijskog slova do policijskog djela.
Dozvolite da na kraju svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije čestitam praznik i poželim uspjehe u daljem radu, ličnu i porodičnu sreću.