Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Prva runda pregovora o zaključivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhu provjere izvještaja o imovini

Objavljeno: 2018-10-05 17:07:00 Autor: Ministarstvo pravde

Prva runda pregovora o zaključivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhu provjere izvještaja o imovini održana je 3. i 4. oktobra u Beču, na Internacionalnoj antikorupcijskoj akademiji, u organizaciji Regionalne antikorupcijske inicijative iz Sarajeva i pod pokroviteljstvom Austrijske agencije za razvoj.

Delegaciju Crne Gore predvodio je generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i projekte u Ministarstvu pravde Nikolom B. Šaranovićem, a njeni članovi su: Tatjana Raspopović, generalna direktorica Direkorata za međunarodno pravne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, Savo Milašinović, pomoćnik direktora Agencije za sprječavanje korupcije za Sektor za sprečavanje sukoba interesa i kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja i Dragana Šuković, načelnica Odsjeka za provjeru prihoda i imovine javnih funkcionera i državnih službenika koji imaju propisanu obavezu podnošenja izvještaja o prihodima i imovini u Agenciji za sprječavanje korupcije. Na pregovorima su učestvovale delegacije zemalja članica Regionalne antikorupcijske inicijative, pod čijim okriljem je nastao Nacrt međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhu razmjene podataka o imovini, kao i posmatrači iz drugih država i organizacija.

Pregovori u Beču vođeni su o načinu razmjene podataka na međunarodnom nivou u svrhu administrativnih provjera izvještaja o imovini, o određivanju kontakt tačaka za prijem i slanje zahtjeva za dostavljanje podataka, i drugim pitanjima od značaja za prevenciju i suzbijanje korupcije na regionalnom nivou.

Delegacija Crne Gore izrazila je podršku inicijativi za zaključivanje ovog međunarodnog instrumenta, istakavši da bi on doprinio efikasnijem sistemu prevencije korupcije, posebno u dijelu pribavljanja svih neophodnih podataka za utvrđivanje mogućeg sukoba interesa, kao i netačno ili nepotpuno prijavljenih podataka u izvještajima o prihodima i imovini javnih funkcionera. Takođe, naglašeno je  da je Agencija za sprječavanje korupcije informatički pripremljena za sprovođenje navedenog sporazuma, imajući u vidu da su izvještaji o prihodima i imovini javnih funkcionera javni i dostupni na internet stranici Agencije, kao i da je Agencija direktno uvezana, u realnom vremenu, sa bazama podataka drugih institucija prilikom sprovođenja kontrole potpunosti i tačnosti podataka iz izvještaja.

Na Samitu Zapadno-balkanske šestorke (WB6), održanom u julu 2017. godine u Trstu, šefovi vlada i država učesnica na Samitu izrazili su podršku Zajedničkoj deklaraciji protiv korupcije, utvrđenoj na sastanku rukovodilaca antikorupcijskih tijela održanom istog dana Samita, koja između ostalog predviđa usvajanje navedenog međunarodnog sporazuma.