Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ministar Bogdanović: Zajednički rad na unaprijeđenju medijske scene ključne aktivnosti kojima se osnažuje proces evropskih integracija Crne Gore

Objavljeno: 2018-10-10 17:51:43 Autor: MKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je danas na drugom danu Međunarodne konferencije o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja koje organizuje Misija OEBS-a.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Oblast slobode medija u Crnoj Gori koncipirana je shodno strateškim ciljevima pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i važnim mehanizmima institucionalnog unaprijeđenja i medijske održivosti. Zaštita slobode medija u Crnoj Gori ogleda se i u konceptu nezavisne regulacije i samoregulacije medijske industrije. Međutim, medijska oblast je oblast koja se mijenja ubrzano zbog tehnološkog napretka, te u tom kontekstu Vlada kontinuiranio radi na unaprijeđenju zakonodavstva u skladu sa najvišim evropskim standardima.”

“U tom duhu Vlada je pripremila nacrte dva medijska zakona – Zakona o medijima i Izmjene i dopune Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore – koji su usaglašeni sa članom 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, praksom Evropskog suda za ljudska prava, Preporukama Savjeta Evrope iz konkretnih oblasti, ocjenama iz redovnih godišnjih Izvještaja o napretku Crne Gore, te nedavnim preporukama iz Analize medijskog sektora koju je uradio Savjet Evrope,” dodao je Ministar.

On je podsjetio i na ključne izmjene i nove institute koje predviđaju novi zakonski tekstovi koje je izradilo Ministarstvo kulture i istakao da su na njima radili predstavnici državnih institucija, medijske zajednice, nevladinih organizacija i medijski eksperti.

“Ipak, ubrzane promjene u oblasti medija donijele su brojne izazove koji traže više od zakonsko-administrativnih rješenja i zahtjevaju senzibilniji uvid u promjene ne samo tehničkih standarda već i u estetske i etičke kvalitete medijskih sadržaja. Sloboda govora, koju ne prati uvjek i odgovornost za izgovorenu riječ, paralelno sa sve češćim odbijanjem centara moći za saradnjom sa medijima, stvorili su prošireno polje animoziteta između medija i raznih interesnih grupa, ali nerijetko i pojačane animozitete između samih medija. Takvi odnosi posebno utiču na pad kriterijuma profesionalizma i objektivnosti u novinarskoj profesiji. Pored toga, progresiju komercijalizacije medijskih sadržaja prati regresija anlitičkih, istraživačkih i edukativnih, što se umnogome odrazilo i na nivo stručne osposobljenosti i erudicije novinara, pa se nerijetko dešava da novinar ima ulogu pukog prezentera informacija, u kojoj je sve manje autorske prepoznatljivosti i inventivnosti. Zbog svega toga, obaveza je svih državnih resora, u čijem su nadleštvu mediji, da stvore uslove za reafirmaciju novinarskog autorstva i obezbjeđivanje slobodnog rada novinara,” naglasio je ministar Bogdanović.

“Zajednički rad relevantnih međunarodnih institucija, javnog i civilnog sektora i medija na konstantnom jačanju i unaprijeđenju medijske scene, jesu ključne aktivnosti kojima se osnažuje proces evropskih integracija Crne Gore,” zaključio je Ministar.

Obraćanje ministra kulture Aleksandra Bogdanovića