Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Izložba “ART&CMS Montenegro”: Predstavljeni umjetnički radovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti i Fakulteta likovnih umjetnosti

Objavljeno: 2018-10-10 23:53:14 Autor: Ministarstvo nauke

Izložba “ART&CMS Montenegro” otvorena je danas, u Umjetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u sklopu kojeg su predstavljeni umjetnički radovi Jelene Šoškić, Ive Kasalice i Nemanje Popovića, sa Fakulteta dramskih umjetnosti i Lidije Martinović i Kristine Kusovac, sa Fakulteta likovnih umjetnosti.

Umjetničke instalacije predstavljaju rezultat radionica kojima su rukovodili dr Mihael Hoh i doc. dr Edin Jašarović tokom ljetnjeg semestra, a inspirisane su idejama koje su studenti imali prilike da razvijaju tokom radne posjete CERN-u.

Jelena Šoškić svojim projektom “Čovjek je čestica” prikazuje znakove koji su nam nepoznati, čudni i nerazumnjivi, i to u formi pokreta, dodirom dvije čestice, interakcijom među dva umjetnika.

Nemanja Popović instalacijom “Guitar&CMS” demonstrira simulaciju zvuka koji nastaje u Velikom hadronskom sudaraču, dok Kristina Kusovac prikazuje sudar dvije čestice atoma (fotona) izazvanim i nastalim unutar CMS i ATLAS eksperimenta u CERN-u.

U dokumentarnom videu “The art of science” Iva Kasalica prikazuje intervjue sa fizičarima, inžinjerima i ostalim radnicima ovog centra za nuklearna istraživanja. Kroz autentične snimke i audio efekte, ovim radom se pokušava prikazati što vjernija slika načina rada i atmosfere u CERN-u.

Lidija Martinović je predstavila rad pod nazivom “Likovni dokaz”, stvarajući sliku o nevidljivim materijama, talasima, česticama i silama.

Podsjetimo, Art@CMS je poznata kolaboracija umjetnika, naučnika i univerziteta, čija misija je da se široj javnosti predstavi ljepota nauke i najnovija otkrića, te mladi ljudi nadahnu da se bave naukom. Osnovni cilj Art@CMS programa na Otvorenim danima nauke 2018. je podsticanje dijaloga između naučne zajednice CMS-a, jednog od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, kojem se Ministarstvo nauke pridružilo prošle godine, i mladih umjetnika radi većeg razumijevanja istraživanja fizike čestica i njegovog doprinosa obrazovanju i društvu.

Izložba će biti otvorena do 12. oktobra.