Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Osnovna škola iz Bijele pobjednik kviza „Zašto su mjerenja važna?“

Objavljeno: 2018-10-11 18:38:45 Autor: Ministarstvo nauke
Ekipa osnovne škole „Orjenski bataljon" iz Bijele osvojila je prvo mjesto na kvizu znanja „Zašto su mjerenja važna?“, koji je u okviru festivala Otvoreni dani nauke 2018 organizovao Zavod za metrologiju.

Članovi ekipe bili su Natalija Smoljan, Miloš Gligović i Danilo Đukanović. Drugo mjesto pripalo je ekipi osnovne škole „Sutjeska" iz Podgorice koju su činili Miljana Nakić, Marko Šuković i Matej Tošić. Ekipi osnovne „Maksim Gorki" iz Podgorice, u sastavu Una Gluščević, Jovan Janković i Nikola Vidić, pripalo je treće mjesto.
Osnovnoj školi „Braća Labudović" iz Nikšića pripalo je četvrto mjesto. U ekipi su bili Teodora Džaković, Darko Perović i Jovan Strunjaš.

U kvizu je učestvovalo 27 učenika iz devet osnovnih škola: „Maksim Gorki”, „21. maj”, „Štampar Makarije”, „Vlado Milić”, „Savo Pejanović”, „Sutjeska” i “Vladimir Nazor” iz Podgorice, kao i učenici osnovnih škola „Orjenski bataljon” iz Bijele i „Braća Labudović” iz Nikšića.
Realizaciju kviza podržalo je Ministarstvo nauke i takmičari najbolje tri ekipe osvojili su vrijedne nagrade: bicikla, tablet računare i bežične slušalice.
Kviz je organizovan u prostorijama osnovne škole „21. maj“ iz Podgorice.

Osnovni cilj organizovanja kviza bio je da se učenicima osnovnih škola približe znanja iz matematike i prirode, kao i da se učestvovanjem u kvizu, učenici dodatno afirmišu i imaju priliku da prošire znanja iz tih oblasti. Jedan od razloga za organizovanje kviza je i kampanja međunarodne metrološke zajednice povodom, najveće promjene Međunarodnog sistema jedinica (SI), koja se očekuje u novembru 2018. S obzirom na promjenu u Međunarodnom sistemu jedinica, organizovanje kviza za učenike osnovnih škola, još je jedna u nizu aktivnosti usmjerenih ka podizanju znanja o sistemu jedinica, ali i upoznavanja sa predstojećim promjenama u oblasti nauke.