Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

ODN 2018 – Nikšić: Prikazan naučno-dokumentarni film “Hladni Vulkani Kolumbije”

Objavljeno: 2018-10-11 22:47:14 Autor: Ministarstvo nauke
 
U okviru festivala Otvoreni dani nauke, na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, danas je održana projekcija naučno-dokumentarnog filma “Hladni vulkani Kolumbije”, koji prikazuje orginalan, rijedak i slabo poznat geološki fenomen takozvani „diapirizam“. 

 

Diapirizam se manifestuje hladnim vulkanizmom ili blatom (za razliku od magmatske lave) koji se posmatra na kolumbijskoj karipskoj obali.

Autori filma, Georges Vernette i Jacques Rouquette su razgovarali s publikom o naučno-dokumentarnim ekspedicijama i poduhvatima koji mnogo doprinose da se svijest građana i donosilaca odluka o životnoj sredini podigne na znatno viši nivo.

Inače, Georges Vernette je vanredni profesor na Univerzitetu u Bordou. Boravio je u Kolumbiji od 1976. do 1982. godine, gdje je bio na čelu francuske tehničke misije u Pomorskoj školi u Kartaheni. Kao doktor nauka posebno je proučavao značaj glinenog diapirizma na kontinentalnoj i Karipskoj obali Kolumbije.

Jacques Rouquette, šef Nacionale obrazovne ustanove, fotograf, autor i reporter je ostvario mnoge dokumentarne filmove obrađujući društvene fenomene poput karnevala Barrankuille (Kolumbija) za Unesco, „Hassidim“, „Rufai Dervis na Kosovu“, „Alhemija“…