Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

ODN 2018: Vodena čarolija Prirodnjačkog muzeja

Objavljeno: 2018-10-11 23:35:52 Autor: Ministarstvo nauke
U Galeriji Art, u Podgorici, posjetioci festivala imaju priliku da vide jedinstvenu izložbu i multimedijalnu projekciju “VODENA ČAROLIJA”, u organizaciji Prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

Djeca iz crnogorskih osnovnih i srednjih škola danas su se upoznali sa vodenim biljkama i ribama sa prostora Crne Gore.

Raznolikost vodenih biljaka je velika i do sada ih je na prostoru Crne Gore zabilježeno oko 250 vrsta. Među njima se ističu lokvanj – jedna od najljepših biljaka na svijetu, mjehurača – biljka mesožderka, skadarski vodeni orah, kasaronja – endemična vrsta Skadarskog jezera, solnjača – biljka koja se koristi kao salata, vodena kuga – invazivna vrsta…

U svijetu je opisano oko 25 000 vrsta riba, dok je taj broj u Crnoj Gori mnogo manji i broji svega 77 vrsta. Među njima se ističu pastrmka, glavatica, mladica, tuna – izraziti predator, murina – zastaršujući predstavnik, morski pauk – jedna od najotrovnijih riba Jadranskog mora.

Kako bi se stekao utisak prave vodene čarolije izložba je upotpunjena i multimedijalnom projekcijom koja posjetiocima šumom vode, ljepotama lokvanja i igrom riba dočarava lijepi i čudesni vodeni svijet.

Izložba je otvorena do 19. oktobra, od 10 do 18 časova. Pozivamo sve da vide Vodenu čaroliju Crne Gore!