Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Otvorena izložba umjetničkih radova Mija Adžića

Objavljeno: 2018-10-12 19:07:33 Autor: MKU
Ministarstvo kulture, u saradnji sa Maticom crnogorskom, organizovalo je retrospektivnu izložbu Mija Adžića, akademskog slikara i scenografa, povodom 60 godina njegovog umjetničkog rada.

Otvarajući izložbu, Dragica Milić, generalna direktorka Direktorka za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, istakla je da je umjetnik ostvario impozantno i značajno umjetničko djelo koje mu obezbjeđuje dostojno mjesto na hrvatskoj, ali i crnogorskoj kulturnoj sceni. Po njenim riječima, izložena djela ukazuju na raskošan talenat i kompleksan kreativni svijet koji je Mijo izgradio tokom svog života. „Njegova interesovanja kretala su se u različitim oblastima umjetnosti i stvaralaštva: scenografiji, slikarstvu, kostimografiji... pa otuda i pomalo neobičan koncept večerašnje postavke, kojom je svojim sugrađanima i sunarodnicima, predstavio multidimenzinalna likovna istraživanja i interesovanja. Izloženi eksponati svjedoče o značajnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, odnosno „scenskim podvizima“ kojima su oživljavani eksterijeri i enterijeri brojnih dramskih, baletskih, operskih produkcija. Tu su i slike koje pokazuju umjetnikovu posvećenost i vezanost sa Mediteranskim podnebljem, ali i faktografija o valorizaciji umjetničkog rada, brojna priznanja koja potvrđuju vrijedna ostvarenja, zapisi i impresije referentnih domaćih i regionalnih kulturnih djelatnika o stvaralaštvu Mija Adžića.“

Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, je okarakterisala Mijov rad kao umijeće da se iz slikarstva i scenografije, kao zasebnih umjetničkih disciplina, artikuliše i transponuje najkvalitetnije osobenosti u svom djelu – izbalansirani suodnos konstruktivnih elemenata djela iz scenografije u slikarstvo, prefinjenu likovnost u scenografiju i kostim, da u teatru tvori „živuće slike“ na sceni, ispunjene kompozicionim skladom, s finim, tonsko-valerskim prelazima, harmo-ničnog kolorita. Poput renesansnih umjetnika, Mijo je crnogorski „uomo universale“, podjednako zahtjevan i odgovoran spram sebe i izazova umjetnosti.

Opisujući umjetnikov opus kao impozantan i raznovrstan, književnik Borislav Cimeša je rekao da Matica crnogorska uz značajnu podršku Ministartva kulture, predstavlja cjelovitog umjetnika poniklog u tadašnjem crnogorskom Vajmaru ili Hajdelbergu, u kreativnom ambijentu koji je inspirisao mladog Adžića da uči od najvećih poput Lubarde i Milunovića, u čijoj umjetničkoj školi je započeo svoj umjetnički put.

Režiser Blagota Eraković je naglasio da je za razliku od drugih scenografa koji ostaju u okvirima zanata, Mijo scenografiju pretvorio u slikarstvo dolazeći do likovnosti koju možemo slobodno nazvati slikarstvom prvog reda. Izuzetno značajnim smatra i njegovo djelovanje u HNK Split, u okviru svih scenskih disciplina (opera, balet, drama) naglašavajući da je sa podjednakim uspjehom rešavao probleme prostora.

Ministartvu kulture i Narodnom muzeju Crne Gore se zahvalio na podršci i pomoći u organizaciji izložbe i renomirani slikar Luka Lagator, predstavnik cetinjskog ogranka Matice crnogorske.

Publika je uživala i u izvedbi Šopenove revolucionarne etide pijanistkinje Jelene Vukićević Vukmirović. Nakon toga, mnogobrojnoj publici je predstavljen pregled Adžićevog stvaralaštva kroz formu dokumentarnog desetominutnog filma. Izložba je otvorena do 25. oktobra.

Foto galerija