Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje za javnost „Počeo EU twinning projekat za jačanje kapaciteta Odjeljenja za suzbijanje nepravilnosti i prevara Ministarstva finansija (AFCOS kancelarije) finansiranog u sklopu IPA Programa Evropske unije za Crnu Goru“

Objavljeno: 2018-10-17 19:27:56 Autor: ministarstvo finansija
Danas je u EU Info Centru održana konferencija povodom početka twinning projekta „Jačanje kapaciteta Odjeljenja za suzbijanje nepravilnosti i prevara Ministarstva finansija (AFCOS kancelarije)“. 
Projekat vrijedan 200.000,00 eura finansira Evropska unija, a sprovode ga zajednički ministarstva finansija Crne Gore i Republike Hrvatske, uz administrativnu podršku Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje Republike Hrvatske sa ciljem pružanja podrške crnogorskoj administraciji u zaštiti finansijskih interesa EU.
Prisutnima su se obratili Gospodin Hermann Spitz, Šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Hrvatske g. Veselko Grubišić i Nemanja Katnić, Državni sekretar Ministarstva finansija Crne Gore, dok su lideri projekta, Nataša Kovačević i Mirjana Jurić, prezentovali rezultate i aktivnosti projekta.
Tokom šestomjesečnog trajanja projekta, crnogorski i hrvatski eksperti će zajednički sprovesti niz aktivnosti kako bi ojačali kapacitete Odjeljenja za suzbijanje nepravilnosti i prevara (AFCOS kancelarije) i unaprijedili zakonodavni okvir zaštite financijskih interesa EU u Crnoj Gori. Biće urađena analiza trenutnog stanja sistema i nakon toga izrađeni operativni protokoli, Smjernice o upravljanju nepravilnostima, Nacionalna strategija za borbu protiv prevara kao i Metodologija analize rizika. Hrvatski eksperti će takođe održati treninge i organizovati studijsku posjetu za crnogorske kolege mjerodavnim hrvatskim institucijama  te organizovati seminar za medije s ciljem ukazivanja na važnost podizanja svijesti i aktivnog sudjelovanja javnosti u prijavljivanju  i suzbijanju nepravilnosti i prijevara.

Crna Gora kao korisnica sredstava iz pred-pristupnog programa pomoći IPA  koja  se isplaćuju iz proračuna Evropske unije, dužna je i u pred-pristupnom razdoblju osigurati učinkoviti zakonodavni okviru za zaštitu financijskih interesa EU u Crnoj Gori.U tom smislu, u Ministarstvu finansija osnovano je Odjeljenje za suzbijanje nepravilnosti i prevara (AFCOS kancelarija) kao glavna kontaktna točka Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) i ima ulogu koordinisanja zakonodavnih, administrativnih i operativnih aktivnosti između institucija koje sudjeluju u upravljanju i korištenju sredstava iz  pred-pristupnog programa pomoći (IPA) te institucija koje su odgovorne za suzbijanje prevara, korupcije i ostalih vrsta nepravilnosti u Crnoj Gori (institucije AFCOS mreže).

Ovaj Twinning projekat će ujedno pridonijeti i provedbi aktivnosti predviđenih Crnogorskim pristupnim programom 2017-2018, a poglavito u poglavlju 32 (Financijska kontrola). Glavni ciljevi navedenog su: sprečavanje zlouporabe financijske pomoći, doprinos učinkovitijem, uspješnijem i odgovornijem trošenju, što predstavlja važan mehanizam za borbu protiv korupcije.

Očekuje se da će razmjena iskustava i dobre prakse između korisničke institucije – Ministarstva finansija Crne Gore i institucije države članice – Ministarstva finansija  Republike Hrvatske dovesti do ojačanih kapaciteta AFCOS kancelarije u Crnoj Gori, što će za posljedicu imati uspješniju zaštitu finansijskih interesa EU u Crnoj Gori.

Za više informacija molimo kontaktirajte gđu Anja Čarapić (anja.pavlicic@mif.gov.me).

Ovdje možete preuzeti uvodna izlaganja: