Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ministar Bogdanović uručio godišnju nagradu časopisa "Komuna"

Objavljeno: 2018-10-30 03:22:16 Autor: MKU


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uručio je godišnju nagradu časopisa "Komuna" za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore u 2018. Nenadu Stevoviću, publicisti i istraživaču crnogorske kulturne baštine i naše dijaspore, osnivaču i prvom predsjedniku Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš".



Žiri koji je odlučivao o nagradi činili su: predsjednica, Branka Bogavac, francuski vitez kulture i naša poznata spisateljica i članovi: Željko Sošić, reditelj, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta i mr Amer Ramusović, direktor časopisa "Komuna".



Kako je istakao u svom obraćanju ministar Bogdanović: “Zalaganjem za očuvanje kulturnih i identitetskih osobenosti onih Crnogoraca koji su prostorno odvojeni od svoje matice, Nenad Stevović je učinio mnogo na vidljivosti brojnih problema koji su doveli do toga da dio naše dijaspore gotovo u potpunosti izgubi vezu sa svojim kulturnim, duhovnim i jezičkim korijenima. Treba istaći da publicistički i naučni radovi gospodina Stevovića predstavljaju značajan predložak daljim istraživanjima dijaspore, ali i bitan izvor podataka običnim ljudima, koji su zahvaljujući Stevovićevim istraživanjima često uspjevali da rasvijetle sudbine svojih rođaka i bratstvenika. Upravo zahvaljujući tome, rad Nenada Stevovića, pored svog naučno-istraživačkog značaja ima i onu humanu i filantropsku dimeziju. Zato sam siguran da će ovogodišnja odluka žirija nagrade Komuna dodatno ukazati na važnost istraživanja onih još uvijek neosvjetljenih mjesta u istoriji i životu naše dijaspore.”



"Koncepcija kakvu dosljedno sprovodi časopis Komuna pokriva onaj bitni segment kulture jedne države, čiji dobar dio često zna ostati van širih strategija koje se bave valorizacijom materijalnog i nematerijalnog nasljeđa. Usmjerenje na kulturnu baštinu lokalnih samouprava, što je zadatak koji ovaj časopis obavlja od 2011. godine, predstavlja veoma važnu dopunu procesu otkrivanja i afirmisanja našeg kulturnog nasljeđa. Zahvaljujući takvoj fokusiranosti, crnogorskoj stručnoj i laičkoj javnosti omogućen je uvid u često nepoznate slojeve narodnog stvaralaštva, kako onog materijalnog tako i onog koje se čuva u sjećanju ljudi, a čiji bi veliki dio, bez pisanih tragova kakve nam Komuna ostavlja, izgubio svoju autentičnost ili nestao u neumoljivom toku vremena. Zato ovih sedam godina izlaženja Komune predstavlja svojevrsnu misiju registrovanja svih onih pojava i fenomena lokalnih tradicija, čime je omogućen dodatni uvid u međusobna prožimanja različitih kultura na našem prostoru” istakao je ministar.

Nenad Stevović je, zahvaljujući na uručenom priznanju rekao: “Kao potomak crnogorskih iseljenika koji su napuštili katunsko kameno more i kao neko ko je rođen u tuđini, prestižna nagrada iz svoje postojbine donosi posebnu emociju, osjećaj ponosa i zahvalnosti, ali i zbunjenosti i skromnosti znajući da je na ovo mjesto zaslužio i da bude neko drugi od značajnog broja crnogorskih kulturnih pregalaca. Nagradu doživljavam ne samo kao ličnu, već i kao priznanje i podsticaj posvijećenim istraživačima kulturne baštine Crne Gore koji to rade daleko od očiju javnosti širom naše dijaspore, od regiona pa do Sjeverne i Južne Amerike. Bogatstvo naše kulturne baštine je nepresušni izvor, inspiracija i eliksir za vječno trajanje naših identiteta kao vjernih čuvara države Crne Gore”.

Kako je navela predsjednica žirija Branka Bogavac: “Stevović je dobio godišnju nagradu zbog izuzetnog publicističkog pregnuća u 2018. godine i dvije objavljene knjige. Prva je koautorsko djelo „Nađmeđer 1914-1918, logor i groblje crnogorskih interniraca“ u kojoj se govori o austrougarskom logoru Nađmeđer u kojem su tokom Prvog svjetskog rata bili intenirani crnogorski vojnici i civili. Takođe, njegova knjiga „Janko Brajović i Crna Gora“ tretira životopis crnogorskog emigranta, rodoljuba i vajara svjetske reputacije Janka Brajovića, koji za širu, kulturnu i stručnu javnost do sada nije bio dovoljno poznat, a mali broj objavljenih podataka su, uglavnom, bili u međusobnoj kontradikciji," istakla je Bogavac.

Na svečanosti su uručene i plakete Komuna za doprinos i afirmaciju kulturne baštine: Mirsadu Serhatliću, poznatom crnogorskom kompozitoru, Jadranki Prelević, urednici Kulturno-umjetničkog programa Radio Crna Gora, autorki serijala „Tragovi nasljeđa“ , Ademu Adu Softiću, istaknutom hroničaru Berana i Petru Vulićeviću, penzionisanom profesoru istorije u Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“.

Kadrovi sa dodjele nagrade Komuna


Obraćanje dobitnika nagrade Nenada Stevovića
Obraćanje ministra kulture Aleksandra Bogdanovića