Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Otvoren Omladinski naučni forum

Objavljeno: 2018-11-09 20:43:00 Autor: Ministarstvo nauke
   

Omladinski naučni forum (OMNAF), u organizaciji Fondacije za promovisanje nauke PRONA realizuje se na Mašinskom fakultetu i Sportskom i kulturnom centru UCG, od 8. do 10. novembra, 2018. godine, u okviru obilježavanja UNESCO Svjetskog dana nauke za mir i razvoj.

Riječ je o projektu u kojem šezdesetak srednjoškolaca iz Crne Gore simulira rad parlamenta kako bi naučili demokratske procedure i istakli važnost uključivanja mladih u proces donošenja odluka, na bazi naučno dokazivih činjenica.

Projekat Omladinski naučni forum omogućava da se mladi uključe u debatu o nauci i rješenjima koja nauka može dati za najveće izazove sa kojima se danas suočava i sa kojima će se evropsko drustvo suočavati u bliskoj budućnosti. Kroz projekat se promoviše i podstiče demokratsko donošenje odluka, na bazi naučno dokazivih činjenica (evidence based policies). Omladinski naučni forum je jedinstvena prilika za mlade Evrope da se angažuju u debati o nauci i tehnološkom razvoju, uz stručnu pomoć naučnika i stručnjaka, kao i za donosioce javnih politika kako bi stekli uvid u poglede mladih o temama od značaja za budućnost evropske nauke i društva uopšte.

Učesnici Foruma debatovaće, uz pomoć eksperata, šest aspekata teme Budućnost mobilnosti, a najbolji učenici imaće potom priliku da budu dio Evropskog omladinskog naučnog parlamenta. Podteme ovogodišnjeg Foruma su: Nekarbonski transport, Vozila bez vozača, Neo-nomadi i generacije digitalizacije, Avijacija i svemirski letovi, Urbana mobilnost, Nauka - ljudsko pravo.

Pored organizatora na otvaranju Foruma, u Sportskom i kulturnom centru UCG, govorili su prof. dr Igor Vušanović, dekan Mašinskog fakulteta UCG, prof. dr Milan Marković, dekan Fakulteta političkih nauka UCG, i prof. dr Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta UCG i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Omladinski naučni forum organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Evropske komisije - Horizon2020.