Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Generalni direktor Korać učestvovao na sastanku mreže eksperata za vatreno oružje zemalja Jugoistočne Evrope (SEEFEN)

Objavljeno: 2018-11-21 16:32:21 Autor: MUP
Kvalitetna i efikasna borba protiv svih bezbjednosnih izazova zahtijeva zajedničko djelovanje i pravovremenu razmjenu informacija, a kroz paltforme poput mreže eksperata za vatreno oružje zemalja Jugoistočne Evrope (SEEFEN), Ministarstvo unutrašnjih poslova snažno potvrđuje opredijeljenost i posvećenost regionalnoj saradnji, kazao je generalni direktor Direktorata za strateško-razvojne poslove, Safet Korać, na sastanku ove mreže održanom u Budvi.

On je izrazio uvjerenje da će se kroz ovaj instrument saradnje dodatno doprinijeti ostvarenju ciljeva definisanih kroz Berlinski proces, kao i ukazati na Mapu puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu.

Inicijativom je, kako je kazao Korać, definisano sedam ključnih ciljeva koji bi do 2024. godine trebalo da doprinesu da se region Zapadnog Balkana u potpunosti uskladi sa standardima Evropske unije u dijelu identifikovanja, sprečavanja, krivičnog gonjenja i kontrole nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima.

Nadležni organi, kako je kazao generalni direktor Korać, preduzimaju niz mjera i sprovode kontinuirane aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonite proizvodnje, nabavke, posjedovanja, trgovine i krijumčarenja malog i lakog oružja i municije, kao i svih drugih zloupotreba. On je u tom kontekstu podsjetio na uspješnu saradnju MUP-a sa međunarodnim organizacijama i civilnim sektorom, naročito kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, u okviru koje je u prethodne četiri godine uništeno blizu 5.000 komada oružja i njegovih djelova i oko od 50.000 komada municije različitog kalibra.

Cijeneći važnost ovog pitanja, naša država uspješno sprovodi i Strategiju za kontrolu i smanjenje malog i lakog oružja i municije (SALW) i akcioni plan za period 2013-2018, a u finalnoj fazi je i priprema nove Strategije za naredni petogodišnji period, kazao je Korać.