Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Održan početni sastanak za projekat,,Razvoj i jačanje kapaciteta Državne revizorske institucije i Revizorskog tijela"

Objavljeno: 2018-11-21 18:22:20 Autor: ministarstvo finansija


20. novembra 2018. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, održan je kick-off (početni) sastanak za projekat “Razvoj i jačanje kapaciteta Državne revizorske institucije i Revizorskog tijela”. Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru instrumenata pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 18 mjeseci odnosno do maja 2020. godine. 

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta Revizorskog tijela i Državne revizorske institucije Crne Gore.

Aktivnosti će biti podijeljene na dvije različite komponente.

Komponenta 1 će se fokusirati na podršku Revizorskom tijelu (RT), a posebno na razvoj strateškog plana RT i akcionog plana za njegovu implementaciju, unaprjeđenje priručnika za reviziju za različite vrste revizija u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama EU, procjenu potreba za obukama, razvoj i implementaciju programa obuke za revizore, obuke na poslu, uvođenje metodologije za osiguranje kvaliteta i poboljšanje institucionalnih kapaciteta u cilju efikasnijeg IT upravljanja.

Komponenta 2 će se fokusirati na podršku Državnoj revizorskoj instituciji Crne Gore (DRI), posebno na unaprjeđenje institucionalnih kapaciteta DRI, standardizaciju procesa revizije za finansijsku, regulatornu i reviziju učinka, u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, organizovanje i pružanje obuka za DRI i poboljšanje institucionalnih kapaciteta u cilju efikasnijeg IT upravljanja.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa firmom GFA Consulting Group GmbH iz Njemačke, u konzorcijumu sa TIM4PIN Consultancy Ltd, Državnom kancelarijom za reviziju Poljske i Državnom kancelarijom za reviziju Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost ugovora je 648.500,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 90% a nacionalno kofinansiranje 10%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija, ugovorno tijelo. 

Početnom (kick-off) sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Državne revizorske institucije Crne Gore, Revizorskog tijela, kao i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori. Menadžer projekta, kao i ključni ekspert koji će raditi na sprovođenju ovog projekta su imali priliku da predstave projektne aktivnosti. Takođe, na sastanku je razmatran okvirni radni plan za sljedeći period.