Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Održana sjednica Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom

Objavljeno: 2018-11-27 15:40:46 Autor: mrss

Dana, 26.11.2018. godine u prostorijama Ministarstva rada i socijalnog staranja, održana je 34. sjednica Savjeta za brigu o licima s invaliditetom, kojom je predsjedavao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Na početku sjednice članovi Savjeta su razgovarali o primjeni Zakona o povlastici na putovanje lica sa invaliditetom, kao i o načinu sprečavanja mogućih zloupotreba koje će svakako biti predmet kontrole nadležnih organa, kako je naveo generalni direktor Goran Kuševija. Takođe, na sjednici je ukazano na određene probleme u primjeni ovog zakona i predloženo je da se razmotri eventualna izmjena pomenutog zakona.


Na 34. sjednici Savjeta je predstavljen i Izvještaj o radu radne grupe za donošenje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, gdje je saopšteno da je Ministartsvo rada i socijalnog staranja uputilo 13. novembra javni poziv za javnu raspravu o Nacrtu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, koji je još aktuelan i trajaće 40 dana. U okviru javne rasprave MRSS će organizovati okrugle stolove na kojim će biti predstavljen Nacrt Zakona. U toku trajanja javne rasprave, zainteresovana javnost može uputiti i pismeno svoje komentare na Nacrt Zakona, a MRSS će na iste odgovoriti u okviru izvještaja o sprovedenoj javnoj rapsravi.

Na ovoj sjednici Gracijela Rakonjac je ispred Zavoda za zapošljavanje iznijela informaciju o realizaciji konkursa za finansiranje grant šeme. Kako je Rakonjac navela, komisija je za dodjelu bespovratnih sredstava predložila ukupno 31 projektni predlog. Prema onome što je navedeno u projektnim prijavama, u okviru projekta, biće uključeno 220 lica sa invaliditetom, od čega će 172 lica biti zaposleno tokom trajanja projekta, a 65 lica sa invaliditetom će biti zaposlena nakon završetka projekta, u najkraćem trajanju od šest mjeseci. Od ukupnog broja projekata predloženih za finansiranje, 93,55% imaju za rezultat zapošljavanje nakon završetka projekta.