Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Uprava policije značajno doprinosi jačanju policijske saradnje zemalja Jugoistočne Evrope

Objavljeno: 2018-12-11 16:55:17 Autor: UP
Direktor Uprave policije Veselin Veljović učestvovao je na Generalnoj skupštini SEPCA-e (Asocijacija šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope) koja je održana u Skoplju u Makedoniji, 10. i 11. decembra 2018. godine. Tema Generalne skupštine bila je uloga SEPCA-e u projektima finansiranim iz EU fondova koji su usmjereni na jačanje regionalne policijske saradnje. Direktori policija su razmatrali i modalitete upravljanja i razmjene informacija među državama članicama, u ciju jačanja regionalnih kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala.

Direktor Veljović je u izlaganju na konferenciji, u okviru koje je održana Generalna skupština SEPCA-e, ocijenio da crnogorska Uprava policije značajno doprinosi nadogradnji saradnje zemalja Zapadnog Balkana, upravo svjesna važnosti snaženja dijaloga i razmjene informacija na svim nivoima i saradnje u duhu dobrosusjedstva, što predstavlja najbolju preporuku za dalji napredak ka Evropskoj uniji.

Direktor je dodao da smatra da SEPCA treba da nastavi da bude ključni faktor koordinacije, kako bi se sa strateškog nivoa pravovremeno i sveobuhvatno prepoznale prijetnje u oblasti terorizma i organizovanog kriminala u Jugoistočnoj Evropi i, shodno tome, definisalo zajedničko djelovanje i prepoznali međunarodni partneri koji bi nam bili podrška u postizanju zajedničkih ciljeva.

Direktor je takođe podržao dalje aktivnosti SEPCA-e u izradi strateškog dokumenta uz pomoć Europola, koji će biti osnova za plansko djelovanje policijskih službi zemalja članica SEPCA-a, a koji tretira savremene i globalne bezbjednosne izazove među kojima su i ilegalne migracije, krijumčarenje narkotika i drugih vrsta roba, trgovina ljudima i pranje novca.

Tokom konferencije u Skoplju direktor Veljović je imao bilateralni susret sa direktorom Biroa za državnu bezbjednost Makedonije Sašom Tasevskim na kojem je ocijenjeno da crnogorska i makedonska policija kvalitetno sarađuju i tokom kojeg su dogovoreni konkretni modaliteti za snažnije zajedničko djelovanje u suzbijanju, sprječavanju i dokazivanju krivičnih djela počinjenih od strane orgranizovanih kriminalnih grupa koje djeluju u regionu.

Direktor Veljović se sastao i sa direktorom Policije Albanije Ardijem Veliuem a tokom susreta su konstatovali dobru saradnju graničnih i kriminalističkih službi, sa posebnim akcentom na rješavanje pitanja ilegalnih migracija, što je aktuelni izazov i za policije susjednih država.

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović imao je sastanak i sa direktorom policije Republike Srpske Darkom Ćulumom na kojem je dogovoren nastavak profesionalne saradnje a posebno u oblasti razmjene informacija od važnosti za suzbijanje svih vidova prekograničnog kriminala.