Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Osma sjednica Nacionalnog Savjeta za obrazovanje (u trećem sazivu), održana je 29. marta 2019. godine u Ministarstvu prosvjete.

Objavljeno: 2019-04-01 16:53:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Osma sjednica Nacionalnog Savjeta za obrazovanje (u trećem sazivu), održana je 29. marta 2019. godine u Ministarstvu prosvjete.

Usvojenena je Metodologija za izradu programa obrazovanja, kao i dopuna Kataloga programa stručnog usavršavanja nastavnika nedostajućim programom za školsku 2017/2018. i 2018/2019. godinu sa programima: Obuka koordinatora za prećenje realizacije obrazovnih programa zasnovanih na ishodima učenja; Obuka nastavnika i poslodavaca za izradu ispitnih kataloga; Obuka nastavnika i poslodavaca za izradu standarda kvalifikacija; Obuka nastavnika i poslodavaca za izradu standarda zanimanja; Obuka organizatora praktičnog obrazovanja; Izrada ITP-a 2 sa ciljem jačanja saradnje škola sa drugim relevantnim institucijama, posebno CIPS-om i Program obuke za organizatora praktičnog obrazovanja.

Donijeti su ispitni katalozi: Prodavač neprehrambene robe, nivo III; Prodavač prehrambene robe, nivo III; Pomoćni prodavač neprehrambene robe, nivo II i Pomoćni prodavač prehrambene robe, nivo II, zatim programi obrazovanja: za sticanje stručne kvalifikacije Proizvođač/Proizvođačica u akvaponijskoj proizvodnji; za sticanje ključnih vještina za rukovođenje eksplozivnim materijalom; izvođenje javnog vatrometa i za sticanje ključnih vještina za obavljanje poslova menadžera integriteta, kao i predmetni programi Albanski jezik kao drugi strani jezik u osnovnoj školi i Karakterne igre za VI razred osnovne baletske škole. Takođe, donijete su izmjene i dopune programa andragoškog osposobljavanja nastavnog kadra koji radi u obrazovanju odraslih i dopuna Nastavnog plana za trogodišnje muzičko obrazovanje i vaspitanje.

Utvrđen je izborni predmetni program Muzička radionica za osnovnu školu.