Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Potpisan Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji Crne Gore i Češke Republike

Objavljeno: 2019-06-10 20:23:18 Autor: Ministarstvo nauke
   

Ministarka nauke u Vladi Crne Gore, dr Sanja Damjanović i ambasador Češke Republike u Crnoj Gori, Nj.E. Karel Urban, potpisali su danas, 10. juna 2019. godine na Vili „Gorica“ Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Češke Republike o naučnoj i tehnološkoj saradnji, a tokom zvanične posjete ministra vanjskih poslova Češke Republike, Nj.E. Tomaša Petričeka Crnoj Gori.

   

Svečanoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma prethodio je sastanak ministarke Damjanović sa Nj.E. Petričekom na kome su razmijenjene informacije o sistemima nauke i istraživanja u Crnoj Gori i Češkoj, sa posebnim osvrtom na Strategiju pametne specijalizacije (S3), modalitete saradnje akademske zajednice i privrede kroz uspostavljanje i finkcionisanje Naučno-tehnoloških parkova (NTP) kao i na regionalni projekat osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

   

U tom smislu, ministarka Damjanović je informisala visokog gosta o izazovima sa kojima se susrijeće Crna Gora u oblasti nauke, istraživanja i inovacija, kao mala zemlja, na svome putu ka EU, zbog čega se, u cilju identifikovanja prednosti koje zemlja ima, upravo finalizuje Strategija pametne specijalizacije, čije se usvajanje očekuje do kraja mjeseca. „Posebno je značajna veza akademske zajednice i privrede, sa fokusom na potrebu većeg ulaganja sredstava iz privatnog sektora u nauku i istraživanje, a zbog čega je Crna Gora pristupila uspostavljanju prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici. Veće umrežavanje, i jačanje procesa internacionalizacije se obezbjeđuje kroz učlanjenje Crne Gore u mnoge međunarodne naučne institucije ali i kroz regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji bi takođe doprinio smanjenju odliva talenata ali i ekonomskom prosperitetu ovog Regiona“, istakla je ministarka.

   

Nj.E. Ministar vanjskih poslova Češke Republike je istakao nedvosmislenu podršku te zemlje Crnoj Gori na njenom evropskom putu, ukazujući na iskustva Češke Republike u implementaciji Strategije pametne specijalizacije kao i iskustva stečena na relaciji akademska zajednica- privreda. U tom smislu on se saglasio sa ministarkom Damjanović o potrebi jačanja saradnje između čeških i crnogorskih kompanija, posebno u okviru koncepta NTP-a, ali i kroz mogućnost zajedničkog realizovanja projekata iz prioritetnih oblasti S3: zdravstveni turizam, poljoprivreda, energija i ICT. Takođe je ukazao na potrebu jačanja univerzitetske saradnje, posebno kroz program ERASMUS+ dok je u kontekstu SEEIIST-a ukazao na mogućnost saradnje sa Institutom za fiziku iz Praga, uz naznaku da će ta zemlja dati podršku stavljanja SEEIIST-a na Evropsku mapu puta (ESFRI). Obostrano je podržan prijedlog o zajedničkom objavljivanju Konkursa za podnošenje bilateralnih naučno-istraživačkih projekata, sa posebnim akcentom na krupnje istraživačke projekte.

Podsjećamo da potpisani Sporazum omogućava crnogorskim istraživačima rad u istraživačkim centrima i institutima u Češkoj, korištenje vrhunskih tehnologija i savremenih laboratorija, razmjenu znanja i iskustava kroz zajedničke istraživačke projekte kao i mogućnsot usavršavanja magistranata i doktoranata angažovanih na projektima. Takođe se omogućava veće zajedničko učešće u međunarodnim i evropskim projektima, posebno u Horizont-u 2020.

Ministarstvo nauke