Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

U Sarajevu održan peti sastanak Upravnog odbora za SEEIIST projekat

Objavljeno: 2019-06-27 23:40:17 Autor: Ministarstvo nauke
    

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, predsjedavala je sastankom Upravnog odbora za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, koji je danas održan 27. juna 2019. godine u Sarajevu.
 
Na petom sastanku, članovi Upravnog odbora su utvrdili dalje korake u okivru djelovanja na SEEIIST projektu i diskutovali o planiranim aktivnostima, kao što su potpisivanje Memoranduma o okviru saradnje za SEEIIST i Kick-off sastanak koji će označiti početak Pripremne faze (Faza Studije dizajna), a koji će se održati 18. septembra 2019. godine u hotelu Splendid, Budva.

      
Jedna od tema sastanka bila je i potpisivanje Memoranduma, od strane premijera regiona, koje se očekuje tokom Samita Berlinskog procesa koji će se održati 04-05. jula 2019. godine u Poznanju, u Poljskoj. 

Na sastanku je bilo riječi o formiranju SEEIIST Asocijacije u skladu sa zakonskim okvirom Švajcarske – na ovaj način bi SEEIIST dobio status pravnog lica, koje bi imalo mogućnost da aplicira za relevatne EU programe za istraživanja i inovacije. S tim u vezi, sve pripreme su završene, a formiranje Skupštine ove Asocijacije očekuje se tokom jula tekuće godine.

  
Članovi Upravnog odbora razgovarali su i o pripremnim aktivnostima za poziv „Studija dizajna“ u okviru EU Okvirnog programa za istraživanja i inovacije „Horizont 2020“, koji će biti objavljen u julu 2019, a koji bi obezbjedio dodatnih 3 miliona eura neophodnih za završetak Studije dizajna, odnosno Pripremne faze. 

Sljedeća ključna aktivnost jeste pozicioniranje SEEIIST projekta na Mapi puta Evropskog strateškog foruma za istraživačku infrastrukturu (ESFRI - European Strategic Forum Research Infrastructure Roadmap) što bi otvorilo mogućnost apliciranja za relevantne EU fondove za istraživačku infrastrukturu, tako da je ovaj segment bio još jedna od tema sastanka u Sarajevu. 

Ministarstvo nauke