Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Svečanom ceremonijom na Jadranu završen Ljetnji vojni kamp za mlade

Objavljeno: 2019-07-08 20:48:58 Autor: mod

Ljetnji vojni kamp za mlade završen je danas svečanom ceremonijom na školskom brodu Jadran, dodjelom sertifikata koje su polaznicima kampa uručili generalni direktor Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov i zamjenik načelnika Generalštaba VCG pukovnik Svetozar Brajković.

Generalni direktor Volkov ovogodišnji kamp je ocijenio veoma uspješnim. Pozdravio je učesnike kampa i izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja i posvećenosti koju su pokazali tokom trajanja kampa, uz očekivanje da su stekli prijatelje i vještine koje će im koristiti u životu. “Nadam se da ste stekli iskustvo koje ćete cijeniti kao jedno od najljepših u vašem životu, i isto tako se nadam da će biti ambasadori Vojske Crne Gore i vojnog poziva”, poručio je Volkov zatvarajući kamp.

Za tri najbolja polaznika kampa, Vasilija Rakočevića iz Podgorice, Saru Vuković iz Mojkovca i Marka Đukanovića iz Nikšića, obezbijeđena je posjeta vojnoj akademiju u Skoplju, na kojoj se obrazuju crnogorski kadeti.

Ceremoniji zatvaranja kampa prisustvovali su vojni ataše SAD u Crnoj Gori potpukovnik Robert Peri i savjetnik za odbranu pri ambasadi Slovenije u Crnoj Gori Primož Šavc.

Četvrti Ljetnji vojni kamp za mlade, koji je i ove godine bio regionalnog karaktera, okupio je srednjoškolke i srednjoškolce iz Crne Gore uzrasta od 16 do 18 godina, kao i njihove vršnjake iz Republike Sjeverne Makedonije. Polaznici kampa su u periodu od 24.juna do 8. jula, u jedinicama Vojske Crne Gore u Kolašinu, Pljevljima i Tivtu, sticali znanja i iskustva iz oblasti vojne obuke i upoznali se sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci

Učesnike kampa obučavali su instruktori za obuku Vojske Crne Gore, a realizovana je sanitetska obuka, topografija i takmičenje u orijentiringu, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama, alpinistička obuka i druge aktivnosti. Pored ovih obuka, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa vojnim pozivom i mogućnostima sticanja statusa profesionalnih vojnih lica.