Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Govor predsjednika Vlade Crne Gore <b>Mila Đukanovića</b> na Svečanoj akademiji Crnogorskog olimpijskog komiteta povodom godišnjice priznanja Crnogorskog olimpijskog komiteta i odlaska sportista na Olimpijske igre

Objavljeno: 2008-07-19 04:26:00 Autor: Naslovna strana
Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore

Govor na Svečanoj akademiji povodom godišnjice priznanja Crnogorskog olimpijskog komiteta i odlaska sportista na Olimpijske igre

Podgorica, 18.jul 2008.


Uvaženi sportisti i sportski radnici,
Dame i gospodo

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim ovim svečanim, za našu državu Crnu Goru veoma značajnim povodom.

Večeras sa radošću ispraćamo naše sportiste koji će predstavljati Crnu Goru na olimpijadi u Pekingu.

Mi to radimo prvi put, iako su pred nama 29. ljetnje olimpijske igre. U Pekingu će Crna Gora biti najmlađi član najveće svjetske porodice.

Zato, ako se i za jednu zemlju učesnicu može reći da je slogan pod kojim se održava ova olimpijada JEDAN SVIJET, JEDAN SAN istinski pogodio osjećanja s kojima se dočekuje taj spektakularni skup, onda je to Crna Gora!

Naši sportisti, i svi mi sa njima, tačno za tri sedmice zaista počinjemo da živimo svoj najveći sportski san.Zbog toga će i imena naših mladića i djevojaka, koje večeras pratimo, ostati upisana zlatnim slovima na prvim stranicama istorije crnogorskog sporta.

Crna Gora, koja je odavno prepoznata i potvrđena kao zemlja sportista, velikih sportskih ličnosti i bogatih sportskih potencijala, sticajem istorijskih okolnosti prvi put pod svojim državnim imenom i nacionalnim simbolima biće predstavljena na jednoj od najstarijih i najmasovnijih sportskih manifestacija u svijetu.

Poznato je da ne postoji veća čast i priznanje, u bilo kojoj profesiji a posebno u sportu, od reprezentovanja svoje zemlje. Pred nama je događaj koji će nas sve ujediniti u želji da naši sportisti dođu do prvih olimpijskih medalja i tako predstave i svoje, i sportske vrijednosti Crne Gore pred svijetom. Ali, njihov nastup na olimpijadi, sam po sebi, već je značajan uspjeh i našeg sporta, i naše države. Jer, na olimpijadama, zna se, učestvuju samo - najbolji!

Istovremeno, godišnjica prijema Crnogorskog olimpijskog komiteta u svjetsku olimpijsku porodicu potvrda je našeg opšteg progresa i činjenice da je sport jedna od ključnih poluga međunarodne afirmacije svake države.

To je, dodatno, od posebnog značaja u ovom vremenu, u procesu ubrzanog napretka Crne Gore na evropskom putu razvoja.

U svakoj sferi života, želimo da pokažemo da smo specifičan, vrijedan i uvažen dio Evrope. Naša riješenost da samostalno upravljamo svojom budućnošću svakodnevno dobija ubjedljivu potvrdu. Bez sumnje, tako je i na
sportskom planu, što su na najbolji način dokazali naši zlatni vaterpolisti u Španiji, koji su kao debitanti osvojili evropski tron.

Njihov veliki uspjeh je dodatni motiv svim crnogorskim sportistima. Njihov podvig jača našu nadu da se crnogorska zastava i u Pekingu može uzdići do pobjedničkog trona.

Sve to obavezuje državu da kontinuirano investira u sport i sportsku infrastrukturu. Zato je jedno od važnih opredjeljenja Vlade Crne Gore da ubuduće još posvećenije i sa posebnim senzibilitetom, radi na kreiranju
kvalitetnog ambijenta za razvoj sporta.

Našim sportistima putnicima za Peking, koji su nas ovdje večeras okupili, dugujemo veliku zahvalnost i poštovanje. Ali, ova svečanost je
povod da se prisjetimo i generacija vrhunskih crnogorskih sportista koji su svojim rezultatima zadužili Crnu Goru.

Njihovi uspjesi su ostvareni u različitim okvirima državnog trajanja Crne Gore tokom prethodnih decenija. Oni su utrli put današnjoj generaciji sportista koje svečano pratimo u Peking.

Na kraju, dozvolite mi da Vam poželim sportsku sreću na borilištima u Pekingu, a Vi znate da ona prati hrabre!

Budite i tamo onakvi kakve vas mi znamo velikog srca i hladne glave.

Živite svoj najljepši sportski san.

S ponosom reprezentujte svoju zemlju, sa uvjerenjem da su sa vama, u dalekoj Kini, srca svih građana Crne Gore.

Dočekaćemo Vas kao svoje heroje, jer vi to već jeste, bez obzira na takmičarski rezultat.

Srećno! Hvala Vam na pažnji!