Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Pariz: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović predao Zahtjev za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji predsjedniku Republike Francuske Nikoli Sarkoziju, u svojstvu predsjedavajućeg Evropskog Savjeta

Objavljeno: 2008-12-15 22:49:00 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović predao je danas u Jelisejskoj palati Zahtjev za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji predsjedniku Republike Francuske Nikoli Sarkoziju, u svojstvu predsjedavajućeg Evropskog Savjeta.

Predsjednik Sarkozi je čestitao Crnoj Gori na ovom veoma važnom dogadjaju, koji je potvrda opredjeljenosti i pune posvećenosti daljem procesu integracije zemlje u Evropsku uniju, kroz primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i ispunjavanje svih kriterijuma pristupanja. "Crna Gora može računati na punu podršku Francuske u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Nema utvrdjenog redosljeda i ukoliko Crna Gora bude medju prvim državama koje ispune uslove za članstvo, onda će i medju prvima pristupiti Evropskoj Uniji'' rekao je predsjednik Sarkozi. On je istakao da je Crna Gora u prednosti u odnosu na susjedne drzave u dijelu ispunjavanja političkih kriterijuma. Nakon proslonedjeljnog Evropskog savjeta, na kome je dogovoreno rješenje o nastavku ratifikacije Lisabonskog ugovora, nije više bilo prepreka da Francuska sa velikim zadovoljstvom primi aplikaciju Crne Gore.

Sarkozi je najavio da će Francuska bez odlaganja obavijestiti sve članice EU o crnogorskom zahtjevu za članstvo u Evropskoj Uniji. Predsjednik Djukanović je zahvalio na razumijevanju i kontinuiranoj podršci Francuske, što je od izuzetnog značaja za ovu, kao i sve naredne faze procesa pristupanja Crne Gore.

On je posebno zahvalio predsjedniku Sarkoziju na rijecima ohrabrenja za evropsku perspektivu Crne Gore i na prihvatanju naše aplikacije za članstvo. Premijer Djukanovic istovremeno je čestitao Francuskoj na uspješnom predsjedavanju Unijom, u vremenu teških i nepredvidivih unutarevropskih i globalnih izazova i problema. Predsjednik Sarkozi je najavio da će tokom naredne godine posjetiti Crnu Goru.

U razgovoru u Jelisejskoj palati učestvovao je i evropski komesar za proširenje Oli Ren koji je istakao da je ovo istorijski dan za Crnu Goru i Evropsku uniju, te da će Komisija odmah nastaviti da radi sa Francuskom, a zatim sa Českom, na pripremi mišljenja, tzv. Avis-a, o spremnosti Crne Gore za buduće pregovore o pristupanju.







HRONOLOGIJA DOSADAŠNJEG EVROPSKOG PUTA CRNE GORE

Podsjecamo da je Crna Gora 15. oktobra 2007.godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Privremeni sporazum stupio je na snagu od 1.januara ove godine i uspješno se primjenjuje. Juna ove godine, Crna Gora je usvojila Nacionalni program za integraciju Crne Gore u EU za period 2008-12.godina, koji predstavlja jasan plan dalje integracijskog puta Crne Gore, ispunjavanje svih obaveza iz SSP i postepeno kreiranje nacionalnog zakonodavstva, procedura i institucija u skladu sa onim što je definisano u evropskim propisima i kriterijumima pristupanja. Vlada Crne Gore je na svojoj sjednici 11.decembra ove godine usvojila Odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji u skladu sa uspješnim procesom sprovođenja Privremenog sporazuma, progresom ostvarenim na putu evropskih integracija u prethodnom periodu i dobrom komunikacijom sa zemljama EU, posebno sa predsjedavajućom Francuskom. Zahtjev za članstvo potpisali su predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Vlade. Dio aplikacije je Odluka Vlade Crne Gore o podnošenju zahtjeva za članstvo, koja je usvojena 11.decembra ove godine, Memorandum Vlade Crne Gore o podnošenju zahtjeva za članstvo u kome je sistematizovana argumentacija zašto Crna Gora cijeni da je spremna za ovu fazu procesa integracija, kao i dvije skupštinske rezolucije posvećene ispunjavanju svih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i potrebi dinamiziranja procesa evropskih i evroatlanskih integracija zemlje.Shodno odredbama Ugovora o Evropskoj uniji, Zahtjev za članstvo uručuje se Predsjedništvu Evropske unije. Naime, u članu 6, tačka 1. Ugovora kaže se da se Unija zasniva na načelima slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda i na vladavini prava, načelima koja su zajednička svim državama članicama , dok se u članu 49. Ugovora o EU kaže da Svaka evropska država koja poštuje načela navedena u članu 6, tačka 1, može da zatraži da postane članica Unije, tako što će Predsjedništvu Evropske unije podnijeti zahtjev za članstvo.