Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Njujork: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović učestvovao na Samitu UN posvećenom klimatskim promjenama

Objavljeno: 2009-09-23 03:40:00 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović učestvovao je danas na Samitu posvećenom klimatskim promjenama koji se održava uoči početka 64. redovnog zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Na Samitu o klimatskim promjenama učestvovao je veliki broj predsjednika država i vlada zemalja članica UN što predstavlja pokazatelj vanredne zainteresovanosti lidera za nastavak dijaloga i pregovora o postizanju najšireg međunarodnog dogovora o pravnom instrumentariju za period poslije 2012. godine, nakon isteka važenja Kjoto Protokola.

Samit je otvorio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, a među govornicima na plenumu su bili i predsjednici SAD, Francuske, Kine, Japana, Švedske i dr. Samit je inače organizovan u okviru interaktivne diskusije na osam okruglih stolova. Predsjednik Đukanović je u svom obraćanju istakao spremnost Crne Gore da značajnije doprinese u globalnim i regionalnim naporima za prilagođavanje i ublažavanje posljedica klimatskih promjena. U tom kontekstu, predsjednik Đukanović je posebno istakao formiranje Regionalnog foruma za klimatske promjene i održavanje ministarske konferencije o klimatskim promjenama i održivom razvoju koja će se za zemlje Jugoistočne Evrope i regiona Mediterana održati u Crnoj Gori, 16. i 17. oktobra o.g. Izlaganje predsjednika Đukanovića je dostupno u formi video zapisa na zvaničnom sajtu Ujedinjenih nacija.

Budući da prethodi Konferenciji UN posvećenoj klimatskim promjenama, zakazanoj za decembar o.g. u Kopenhagenu, Samit predstavlja priliku da se dogovorom lidera pospješe pregovori i definišu smjernice za postizanje sveobuhvatnog i djelotvornog okvira za period poslije 2012. godine.

Na marginama Samita, predsjednik Đukanović je danas imao brojne susrete sa šefovima drugih delegacija i predstavnicima privatnog sektora.

Takođe, predsjednik Đukanović je u okviru Samita učestvovao na zvaničnom ručku koji je priredio Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i čija je tema bila Održiva inicijativa rada.


Ovdje možete preuzeti izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na Samitu UN posvećenom klimatskim promjenama.