Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

ODRŽAN SASTANAK GRUPE ZA NESTALA LICA

Objavljeno: 2020-10-22 18:34:00 Autor: mrss
Sastanak Grupe za nestala lica (GNL), održan je 22.oktobra 2020. godine, u Beogradu, u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), u cilju sprovođenja aktivnosti predviđenih Okvirnim planom za rješavanje pitanja nestalih lica iz sukoba na području bivše Jugoslavije. Okvirni plan je obaveza predviđena Deklaracijom koju su u julu 2018. godine u Londonu potpisali predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke,Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske potvrdivši time svoju posvećenost podržavanju napora da se pronađe i identifikuje 12.000 ljudi koji se još uvijek smatraju nestalima usljed sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.



Na sastanku GNL prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija za traženje nestalih lica Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Kosova i predstavnici Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i SAD u Beogradu. Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore predstavljali su Dragan Đukanović, predsjednik Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije. Usvojen je godišnji izvještaj o radu GNL-a, gdje je istaknuto kako su zajedničkim radom grupe identifikovani posmrtni ostaci 387 nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. Izvještaj obuhvata period od jula 2019. do novembra 2020. godine koji će biti predstavljen u okviru samita Berlinskog procesa krajem ove godine u Sofiji.
 


Članovi GNL su informisani o aktivnostima stručnjaka koji rade u okviru Operativne grupe za rješavanje neidentifikovanih (NN) slučajeva (NNOG) i aktivnostima Operativne grupe za bazu podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije (OG za bazu podataka).

Predstavnici institucija za traženje nestalih lica su se složili da će nastaviti da pružaju podršku i da su spremni za učešće u budućim aktivnostima Grupe za nestala lica, a koje mogu pomoći u rješavanju pitanja nestalih lica.