Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održana online regionalna konferencija na temu "PRISILNI NESTANAK – OD ISTINE DO PRAVDE"

Objavljeno: 2020-12-02 17:27:54 Autor: mrss
Regionalna online konferencija koja je organizovana u okviru istoimenog projekta “Prisilni nestanak - od istine do pravde”, koju realizuju Centar za građansko obrazovanje i Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji “Crveni Božur“, a koji je podržan od strane Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz donatorskih doprinosa Evropske Unije za ICMP Program Zapadnog Balkana, održana je 1. decembra 2020. godine, uz učešće više od 50 predstavnika političkih partija, nevladinih organizacija, Vlade, pravosuđa, medija i diplomatskog kora. Cilj projekta je da pruži doprinos u unaprijeđenju kvaliteta procesa demokratizacije i evropeizacije u Crnoj Gori kroz jačanje vladavine prava.

Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu konferencije predstavljali su Dragan ĐUKANOVIĆ, predsjednik Komisije, i Darka DŽABASAN, sekretarka Komisije.

Na konferenciji su analizirani dosadašnji učinci u suočavanju sa prošlošću, sa posebnim fokusom na neriješenu sudbinu nestalih lica usljed sukoba devedesetih godina, a što i dalje predstavlja humanitarni problem na zapadnom Balkanu. Takođe, razgovarano je o mogućnosti doprinosa različitih društvenih aktera u osnaživanju mehanizama utvrđivanja činjenica o nestalim licima kao i o tome dokle se danas stiglo u otkrivanju sudbine onih koji su nestali, ali i u pravnoj satisfakciji njihovih porodica, koliki je stvarni institucionalni doprinos država regiona, ali i donosilaca odluka u Crnoj Gori i regionu, zatim, kakva je uloga međunarodnih mehanizama u procesu pronalaska velikog broja osoba koje se vode kao nestale.

Na konferenciji su, pored g-dina Đukanovića govorili g-din Matthew HOLLIDAY, šef Programa za zapadni Balkan, Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP),Ylber MORINA, viši programski savjetnik, Međunarodne komisije za nestala lica, Kosovo, Ljubiša FILIPOVIĆ, predsjednik, Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji „Crveni Božur“, Hrvoje KLASIĆ, istoričar, Hrvatska, Marijana TOMA, istoričarka i ekspertkinja za pitanja tranzicione pravde, Srbija kao i drugi učesnici. Moderatori su bili Tamara MILAŠ, koordinatorka programa Ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Miloš VUKANOVIĆ, savjetnik, CGO.