Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Atina: Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović susreo se sa ministrom za razvoj Republike Grčke Kristosom Foliasom

Objavljeno: 2008-10-21 18:05:00 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović susreo se danas u Atini sa ministrom za razvoj Republike Grčke Kristosom Foliasom.

Ministar Gvozdenović je upoznao ministra Foliasa sa organizacijom i aktivnostima Ministarstva za ekonomski razvoj, kao i sa dostignućima ekonomskih reformi u Crnoj Gori, ekonomskim rastom, poslovnim ambijentom i izazovima u narednom periodu. On je, pri tome, naglasio da je osnovni cilj crnogorske ekonomske politike dalji dinamičan i održiv ekonomski razvoj, kako bi se obezbijedio viši nivo životnog standarda svih građana, kao i da je osnov dugoročnog razvoja Crne Gore integracija u globalne ekonomske tokove. Istakao je da je to moguće postići samo daljim strukturnim promjenama crnogorske ekonomije, pri čemu pokretač moraju biti investicije sa globalnog tržišta, a pretpostavka sistemsko stimulisanje investicija i preduzetništva.

Ministar Folias je istakao zainteresovanost grčkih privrednika za investiranje u Crnu Goru, kao i spremnost grčke vlade da na osnovu svojih iskustava u korišćenju fondova Evropske unije, pruži podršku Crnoj Gori preko transfera znanja i iskustva u sprovođenju reformi i stvaranju pretpostavki za uključivanje Crne Gore u evropske strukture. Ministar Folias je naglasio mogućnost podrške u oblasti energetike kroz angažovanje Centra za obnovljive izvore energije Grčke, koji bi obezbijedio tehničku podršku u toj oblasti.

Ministri su se složili da Crna Gora predstavlja interesantnu investicionu destinaciju, te da je strane investicije od 1300 po glavi stanovnika svrstavaju u sam evropski vrh i jasno svjedoče o tome koliko je Crna Gora uspjela da se nametne, stvarajući povoljan abijent i sigurnost za investiture. Razmatrani su projekti iz oblasti energetike i turizma, sa osvrtom na projekat turističke valorizacije Velike plaže.

Na sastanku je dogovorena posjeta ministra Foliasa i grčkih privrednika koji su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru početkom naredne godine, kako bi se bliže upoznali sa mogućnostima investiranja u crnogorsku privredu. Takođe, dogovoreno je i potpisivanje Sporazuma o energetici između dvije vlade.

Ministri su razmijenili mišljenja i o mnogim temama iz oblasti energetike, industrije, tehnoloogije i turizma koje spadaju u djelokrug rada Ministarstva za razvoj Grčke, kao i Ministastva za ekonomski razvoj Crne Gore.