Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Kijev: Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović učestvovao na Osmoj Konferenciji Savjeta Evrope za evropske ministre nadležne za pitanje migracija

Objavljeno: 2008-09-04 22:25:00 Autor: Naslovna strana
Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović učestvovao je danas u Kijevu na Osmoj Konferenciji Savjeta Evrope za evropske ministre nadležne za pitanje migracija. Konferencija je odražana u cilju sveobuhvatne razmjene mišljenja, unapređenja dijaloga i saradnje među zemljama članicama Savjeta Evrope i uspostavljanja integralnog pristupa u rješavanju aktuelnih i budućih pitanja u oblasti migracija.

U svom obraćanju učesnicima Konferencije, crnogorski ministar je istakao da je Crna Gora za dvije godine, od kada je postala nezavisna država i samostalno se bavi pitanjem migracija, u toj oblasti uradila puno. Posebno je naglasio značaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom zaključen u septembru 2007, te Sporazuma o readmisiji (vraćanju i prihvatu) lica koja bez dozvole borave na teritoriji EU i Sporazuma o olakšanom postupku za izdavanje viza. Ministar Kalamperović je istakao da Crna Gora u potpunosti izvršava preuzete multilateralne i bilateralne obaveze, dakle i one preuzete tim sporazumima. U tom cilju, u Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave formirana je Kancelarija za migracije, a uz pomoć Medjunarodne organizacije za migracije - IOM, po prvi put je urađen i migracioni profil, koji sadrži najvažnije informacije za razvoj praktičnih i konkretnih mjera za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija, što je dobar osnov za izradu budućih migracionih profila Crne Gore. On je takođe izrazio uvjerenje da će u saradnji sa tom organizacijom uskoro biti uradjena i prva Strategija za upravljanje migracijama Crne Gore.

Ministar Kalamperović je takođe iznio podatke da u Crnoj Gori trenutno boravi 3.845 stranaca sa privremenim boravkom i 413 stranaca sa stalnim boravkom i da su u toku 2008. godine nadležni organi izdali 553 radne dozvole za strance, što svjedoči o primjetnom trendu nedostatka radne snage u Crnoj Gori, posebno u turizmu i gradjevinarstvu. Zaključujući izlaganje, ministar je izrazio uvjerenje da područje Zapadnog Balkana uskoro neće biti samo područje emigracije u Evropsku uniju, SAD i ostale razvijene zemlje, već i mjesto gdje će sve više ljudi dolaziti da živi i radi, što treba uzeti u obzir prilikom izrade budućih migracionih profila.

Na kraju Konferencije usvojena je Zajednička deklaracija zemalja Savjeta Evrope, kao i Akcioni plan za razvoj efikasne politike kojom će se odgovoriti na aktuelne i buduće izazove u oblasti migracija.

Ministar Kalamperović sa saradnicima danas je, takođe, održao i bilateralni sastanak sa domaćinom Konferencije, ministrom unutrašnjih poslova Ukrajine Jurijem Lucenkom, na kome je istakao napor i značaj koji Crna Gora pridaje međunarodnoj saradnji, bezbijednosti i očuvanju političke stabilnosti. Sagovornici su se složili da je pitanje bezbjednosti danas nedjeljivo, te da je zato neophodno razmjenjivati informacije i izgradjivati medjusobno povjerenje. U skladu s tim, dogovoreni su osnovni pravci budućih odnosa i potpisivanje Memoranduma o saradnji Ministartva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine. Ministar Kalamperović je na sastanku uputio poziv ministru Lucenku da uskoro posjeti Crnu Goru, koji je on sa zadovoljstvom prihvatio.